900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Anton Perko, slovenski slikar, ki je slikal za Habsburžane

Deli na:
Anton Perko, slovenski slikar, ki je slikal za Habsburžane

Avtoportret slikarja Antona Perka - Foto: Zasebni arhiv Slavka Košenine

Kdo ve, da je bil v graščini Podgrad pri Vranskem rojen pomemben Slovenec in slikar Anton Perko (1833–1905), čigar slikarska dela so v muzejskih zbirkah, kot sta dunajska Albertina in Avstrijska narodna knjižnica? V življenje ga zdaj obuja razstava Anton Perko, slovenski slikar v službah cesarskega dvora, v Pokrajinskem muzeju Celje.

Kaj vse je bilo odločilno za odkritje Antona Perka? Kdo je doniral Dubrovniku 724 njegovih risb in slik in zakaj se je donator odločil za Dubrovnik?

Kako se Antona Perka in njegove družine spominjajo na Vranskem, kjer je bil rojen v tamkajšnji graščini Podgrad, ki jo ravno prenavljajo?

Kje se je zaposlil po odhodu iz mornarice in kdaj je spoznal viceadmirala Wilhelma Tegethoffa?


Na cesarski ladji Miramar je Perko spremljal cesarja Franca Jožefa I., ki mu je podelil naziv komornega mornariškega slikarja. Kakšne zadolžitve je opravljal, ko je postal osebni tajnik kronskega princa Rudolfa?

Kot tesni sodelavec prestolonaslednika Rudolfa in njegove žene in kronske princese Stefanie je bil Perko tudi seznanjen z okoliščinami tragedije, ki je leta 1889 pretresla cesarski dvor.

Katero gradivo o slikarju Perku je mogoče videti na razstavi? Kustosinja in avtorica razstave Gabrijela Kovačič je dejala, da ni želela prikazati Antona Perka kot slikarja, četudi se stroka strinja, da je bil zelo dober dokumentalist in marinist: »V bistvu me je bolj zanimala njegova kariera in zato je tudi naslov razstave Anton Perko, slovenski slikar v službah cesarskega dvora.«

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24