Revija Reporter
Magazin

VDC Zasavje deluje v sedmih mehurčkih na štirih lokacijah

Igor Gošte

2. feb. 2021 12:20 Osveženo: 12:21 / 02. 2. 2021

Deli na:

Utrinek iz delavnice. Spet so skupaj.

VDC Zasavje

V teh dneh ali pa kar v času celotnega obdobja epidemije, ko imamo dostikrat občutek, da dostikrat pri nas vlada zmeda, posledično v nekaterih ustanovah ne vedo prav dobro, kako naj organizirajo delo oziroma ali naj neko dejavnost začasno ustavijo ali jo odprejo. V tem času, ko so v Zasavju in tudi na obali šole zaprte, se je marsikdo v teh dneh vprašal, kako to, da so dnevne enote zasavskega Varstveno delovnega centra (VDC) odprte. Nenazadnje gre za občutljivi del populacije, saj se njihovi uporabniki srečujejo z različnimi boleznimi.

Direktorica VDC Zasavje dr. Špela Režun je v izjavi za javnost to pojasnila takole: "Ni enostavno delovati v teh razmerah in potrebno je veliko zaupanja, povezanosti, odgovornosti vseh akterjev, spoštovanje varnostnih ukrepov na vseh nivojih, a nam je uspelo. Vemo, da ni tako kot je bilo pred epidemijo, vemo, da 100% varnosti ni, a živeti moramo naprej..."

Zapisala je, da so pristojnemu ministrstvu samoiniciativno poslali rešitve za delovanje, z jasnimi argumenti. Veseli jo, da je prišlo do strinjanja z njihovimi argumenti na vseh nivojih. "Tako, da lahko sedaj delujemo, ne glede na epidemiološko barvo regije," je še zapisala. Vsak VDC ima seveda svoj načrt delovanja, vsi tudi upoštevajo priporočila NIJZ, konkretno epidemiološko sliko, prostorske in kadrovske pogoje. Poskušajo se kar čim bolj prilagoditi potrebam uporabnikov. Je pa vodenje in organizacija takšnega delovanja zelo zahtevna in odgovorna. "A z veliko medsebojno povezanostjo, angažiranostjo vseh zaposlenih, razumevanjem in zaupanjem uporabnikov in svojcev, pa tudi pristojnega ministrstva zmoremo opravljati vse storitve in programe."

Utrinek iz delavnice. Spet so skupaj.

VDC Zasavje

V VDC Zasavje dnevne storitve obiskuje kar dve tretjini vseh uporabnikov. Potekajo v sedmih mehurčkih na štirih njihovih lokacijah. To so posebni ločeni prostori, z ločenim vhodom in ločenim kadrom, ki nosi pri delu maske in vezirje. Vsak mehurček ima tudi ločene sanitarije. V enem mehurčku so uporabniki, ki v VDC pridejo že s skupnim prevozom oz. imajo enak način prihoda. "Kombije med različnimi prevozi razkužujemo, prav tako dnevno razkužujemo vse prostore in jih pogosto zračimo. Malico mentorji od dostavljavca prevzamejo brezstično. Vsako porcijo posebej."



Zavedajo se, da navkljub doslednemu upoštevanju ukrepov, stoodstotne varnosti ni. V primeru suma okužbe ali slabega počutja uporabnika, le- tega peljejo domov in pomagajo svojcem pri čim prejšnjem testiranju. V primeru, da je to zaposleni, prav tako odide na testiranje. V kolikor bi se okužba pojavila, bi za potreben čas zaprli le mehurček, kjer je prišlo do okužbe. Za 10 do 14 dni, da se epidemiološka slika mehurčka razjasni.

Spletno komuniciranje je še kako dobrodošlo

VDC Zasavje

Poudarila je še, da je zelo pomembno, da so čisto vsi, svojci, uporabniki in zaposleni pošteni in v primeru slabega počutja, tveganega stika, ostanejo doma, se gredo testirat in sproti javljajo svoje stanje, z namenom, da se v VDC pravočasno organizirajo in preprečijo morebitno širjenje okužbe.

Tretjina uporabnikov dnevnik enot pa še vedno ostaja doma, ker se želijo prej cepiti, pa tudi dovolj varnega prostora ni za vse. Zanje še vedno izvajajo različne prilagojene storitve na daljavo, tako dopoldne kot popoldne preko spleta: od plesa, slikanja, kuhanja, klepeta, telovadbe, učenja sproščanja... Poleg tega jim nudijo še individualne telefonske klice in sprehode. Omenimo še, da so bili vsi stanovalci in zaposleni v enotah bivanja cepljeni. Apelirajo pa na vse pristojne, da čim prej zagotovijo cepivo tudi uporabnikom in zaposlenim v dnevnih enotah.

Verjetno ni potrebno poudariti, kako veseli so bili uporabniki ponovnega odprtja njihovega Varstveno delovnega centra. Tako kot otroci šole v živo in ne na daljavo.

Učenje različnih oblik sproščanja za uporabnike VDC: