testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

andrej-hofer 1 Njena.si

Razočaranje za gledalce: Andrej Hofer ne bo ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Vas na Aljaski zaradi taljenja ledu primorana v selitev

Deli na:
Vas na Aljaski zaradi taljenja ledu primorana v selitev

Foto: Reuters

Odročna vas ob obali severozahodne Aljaske se bo morala zaradi podnebnih sprememb, ki so privedle do taljenja arktičnega ledu v Čukotskem morju, preseliti. Vas, ki leži na pregradnem otoku, bo morje po pričakovanjih v desetletju zalilo, njeni prebivalci pa bodo postali prvi ameriški podnebni begunci.

Kivalina šteje 400 prebivalcev, pripadnikov ljudstva Inupiat, ki so se stoletja zanašali na morje in se preživljali z lovom na kite. Pred hudimi jesenskimi in zimskimi nevihtami je njihovo vas vedno ščitil tanek sloj ledu.

A zadnji dve desetletji se je arktični led začel umikati, kar je Kivalino izpostavilo obalni eroziji. Ameriška vlada je v zadnjih letih jeznim prebivalcem Kivaline skušala pomagati, a njene rešitve nikoli niso bile dolgoročne. Na vaški obali so leta 2008 postavili zaščitni zid, a ta ni preprečil evakuacije, ki jo je pred dvema letoma povzročila huda nevihta.

Strokovnjaki, katerih ugotovitve je pred časom povzel britanski BBC, napovedujejo, da bo slabih 13 kilometrov dolg otok do leta 2025 morje povsem zalilo.

Pred Kivalino, zvezno državo Aljaska in ameriško zvezno vlado je sedaj vprašanje, ali prebivalce preseliti na bližnjo varno lokacijo na celini ali nižje ob obali. Še bolj pereče pa je, kdo bo plačal 100 milijonov dolarjev, potrebnih za preselitev, piše ameriški časnik Washington Post.

Podobna težava pesti tudi več drugih aljaških vasi, v prihodnjih desetletjih pa se bodo morale z njo soočiti tudi druga mesta ob ameriški obali.