nostradamus Dobra karma

Nostradamus koronavirus napovedal že leta 1555!?

horoskop_astrologija_zodiak Svet24.si

Horoskop za sredo, 26. februarja

jansa sarec-pl3 Reporter.si

Ker je Marjan Šarec skočil v prazen bazen, bo ...

aleksandra pivec, matej tonin, zdravko počivalšek, janez janša, vlada Svet24.si

V pogodbi tudi uvedba naborništva, dvig denarja ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Janša 3.0 bo v vladi močan kot še nikoli

iva krajnc aljosa bagola 2 sašo radej Njena.si

Tako talentirana je hči Ive Krajnc Bagola in ...

nuša-rojs Njena.si

Nuša Rojs vrača udarec kot strastna zapeljivka

Magazin

Van Goghov avtoportret iz galerije v Oslu je avtentičen

Deli na:
Van Goghov avtoportret iz galerije v Oslu je avtentičen

Avtoportret Vincenta van Gogha. - Foto: Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Oslo

Avtoportret nizozemskega slikarja Vincenta van Gogha iz Nacionalne galerije v Oslu, za katerega je več desetletij obstajal dvom o njegovi avtentičnosti, je Van Gohgovo delo, so potrdili strokovnjaki v Van Goghovem muzeju v Amsterdamu. Avtoportret so tudi identificirali kot edino delo, ki ga je umetnik naslikal v času, ko je trpel za psihozo.

Umetnik se je na sliki iz leta 1889 upodobil v tričetrtinskem profilu pred modrim ozadjem, ki ga zaznamujejo vijuge in v katerem je tudi nekaj rumene.

Dvom o avtentičnosti dela se je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP pojavil že leta 1970. Vendar so se v norveški galeriji odločili, da dvome preženejo, šele leta 2014 in so sliko poslali nizozemskim strokovnjakom.

Ti so z rentgensko analizo ter študijo potez čopiča in ob pomoči pisem, ki jih je umetnik pisal bratu Theu, dokazali, da je slika nastala medtem, ko je bil Van Gogh v psihiatrični bolnišnici v Saint-Remy pozno poleti 1889. Kot je povedal Louis van Tilborgh iz Van Goghovega muzeja, gre za umetniško delo, o katerem več značilnosti priča, da je Van Goghovo. So pa tudi določene značilnosti, zaradi katerih se od drugih umetnikovih slik razlikuje. "In zanje smo morali najti razlago, kar je bilo težko. A mislim, da smo tudi to rešili," je povedal.

Nacionalna galerija v Oslu je sliko kupila leta 1910 od zbiratelja v Parizu za 10.000 frankov. Slika je tako postala prvi Van Goghov avtoportret, ki je bil dostopen v javni zbirki.Umetnik je na njej uporabil manj živahne barve kot na drugih delih iz istega obdobja, tudi utišano modro in bledikavo rumeno. Poleg tega so nekatere poteze manj dodelane. A raziskava je pokazala, da je slika pravzaprav sopotnica dveh znanih avtoportretov, ki ju je umetnik dokončal tedne pozneje, ko se je izkopal iz svojih psihoz. Avtoportreta danes hranijo v Nacionalni galeriji umetnosti v Washingtonu in v Muzeju d'Orsay v Parizu.

"Čeprav smo bili odprti za vse možnosti, smo zelo srečni, da je slika avtentična," je besede kustosinje na oddelku starih mojstrov in moderne umetnosti v galeriji v Oslu Mai Britt Guleng povzela AFP.

Vincent van Gogh (1853-1890) se je rodil v Zundertu na Nizozemskem. Leta 1880 se je posvetil umetnosti, šest let kasneje pa odšel v Pariz, kjer je preučeval impresioniste. Leta 1888 se je naselil v Arlesu v Provansi v rumeni hiši, kamor je povabil tudi svojega prijatelja Gauguina.

Maja 1889 je bil sprejet v psihiatrično bolnišnico v Saint-Remyju v bližini Arlesa. Leto zatem se je preselil v Auvers-sur-Oise v bližini Pariza. Julija 1890 se je na pšeničnem polju ustrelil.

loading...
Loading...