kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V Žalcu bodo dobili razgledni stolp, na tobogan pa bodo morali še počakati

Deli na:
V Žalcu bodo dobili razgledni stolp, na tobogan pa bodo morali še počakati

Panorama Žalca. - Foto: Bobo

V Žalcu so vse bližje ureditvi najvišje razgledne točke v Savinjski dolini. Že pred časom je padla ideja, da bi Hmezadovo stavbo, v kateri so nekdaj predelovali hmelj, preuredili v razgledni stolp. Kot je povedal žalski župan Janko Kos, bodo na vrhu stavbe uredili razgledno ploščad s pogledom na hmeljišča in Savinjsko dolino.

Govora je bilo tudi o toboganu, ki bi vodil z vrha stavbe v dolino, a so trenutno to idejo dali na stran, je še dejal Kos.

Čeprav se je sprva zdelo, da gre za misijo nemogoče, pa se zadeve premikajo in do naslednjega leta naj bi tako obnovili fasado na objektu, ki je višji celo od Vinariuma v Lendavi. Uredili bodo tudi panoramsko dvigalo in razgledno ploščad.

Ocenjena vrednost ureditve razglednega stolpa je od dva do tri milijone evrov, projekt pa bo možno izvajati po fazah.


Prek natečaja in presoje strokovne komisije je žalska občina izbrala elaborat mariborskega studia Styria Arhitektura, ki predvideva panoramsko dvigalo, stopnice po obodu na vrhu stavbe in možnost adrenalinskega spusta.

Styria Arhitektura s tem predlaga revitalizacijo tega doslej industrijskega območja. "Želimo ga spremeniti v privlačno turistično in prostočasno programsko zasnovo, s katero skušamo izkoristiti potencial danega prostora, predvsem je to stolp Hmezada, znotraj katerega se trenutno še vedno in se bo tudi v prihodnje izvajala gospodarska dejavnost," je dejal David Mišič iz mariborskega arhitekturnega studia.

Dodal je tudi, da parterna ureditev okrog stolpa in prostor na vrhu stolpa ponujata izredno lokacijo, ki jo lahko unovčijo za turistično ponudbo v smislu restavracije, dostopa na streho in novih zelenih površin.

Projekt za Hmezadovo stolpnico je bil izdelan leta 1959. Skladišče hmelja z upravnimi prostori je bilo dograjeno leta 1964 in tudi danes služi svojemu prvotnemu namenu. S 54 metri in pol višine je še vedno najvišja stolpnica v spodnji Savinjski dolini.