zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V Šmarjeških Toplicah bo cviček tekel v potokih: žejni Dolenjci so dobili cvičkovo fontano

Deli na:
V Šmarjeških Toplicah bo cviček tekel v potokih: žejni Dolenjci so dobili cvičkovo fontano

Borut Pahor na otvoritvi cvičkove fontane v Šmarjeških Toplicah. - Foto: Twitter/Borut Pahor

V Šmarjeti, središču občine Šmarješke Toplice, so včeraj uradno odprli cvičkovo fontano, od katere si ta turistično naravnana dolenjska občina obeta okrepitev prepoznavnosti in obogatitev turistične ponudbe. Z njo želi tudi podpreti domače vinogradništvo in vinarstvo ter promovirati cviček. Odprtje je pospremil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Postavitev fontane, ki nosi ime Šmarješki izvir cvička, je stala nekaj manj kot 140.000 evrov, približno štiri petine naložbe pa bodo na občini pokrili z nepovratnimi sredstvi iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, je za STA nedavno povedala vodja projekta Alja Razbelj.

Razlika odpade na občino in druge projektne partnerje - Društvo vinogradnikov Šmarjeta, Društvo vinogradnikov Vinji vrh in Bela cerkev ter Mlin Košak. Omenjeni društvi bosta skrbeli tudi za dobavo kakovostnega domačega vina.

"Prevzet sem nad trenutkom, ki smo mu priča," je ob odprtju poudaril Pahor. Kot so sporočili iz njegovega urada, je bil predsednik iskreno vesel, da se je po dolgem času spet lahko srečal z ljudmi. Posebej se je zahvalil županjam, županom ter drugim predstavnikom mestnih in občinskih organov povsod po Sloveniji, ki so v času epidemije ob skrbi za prebivalstvo tudi inovativno razmišljali o prihodnosti in nadaljnjem razvoju.

Poudaril je, da je Slovenija kot narejena za trajnostni razvoj. To pritegne pozornost vseh obiskovalcev in povečuje ugled države v tujini, je ocenil Pahor.

Župan Občine Šmarješke Toplice Marjan Hribar je medtem poudaril, da si v občini želijo čim več obiskovalcev. Postavitev pokuševalnice sicer sodi v okvir prizadevanj občine za spodbujanje lokalnega vinogradništva, vinarstva in ponudbe drugih lokalnih izdelkov. S pridobitvijo želi občina povečati turistično prepoznavnost kraja in spodbuditi obisk šmarješkega vaškega središča, je dejal župan in napovedal, da je bila včerajšnja otvoritev prvi korak v nadaljnjem turističnem razvoju občine.



Cvičkova fontana je zasnovana po zgledu priljubljene fontane piva v Žalcu. Opremljena je s štirimi avtomatiziranimi vinskimi pipami, gost pa si bo lahko s čipiranim kozarcem poleg cvička natočil še tri posamezne odmerke vina, pridelanega iz treh ključnih vrst grozdja oz. sestavin tega dolenjskega vinskega posebneža.

Fontana bo vsakodnevno delovala med 10. in 20. uro, poleg nje so uredili tudi informacijsko-promocijsko središče z različnimi domačimi izdelki, z na Šmarješkem pridelanim vinom in s t. i. mlinarjevim kruhkom oz. turističnim spominkom, ki ga bo prispeval Mlin Košak iz bližnje Družinske vasi.

Cvičkova fontana je postavljena na mestu nekdanjega krajevnega urada. Tega so porušili in s tem razširili vaški trg, na šmarješki občini pa načrtujejo njegovo dodatno ureditev. Zanjo bodo namenili dodatnih približno 90.000 evrov.

Popoldanskega odprtja sta se udeležila tudi državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek ter novomeški župan Gregor Macedoni.

X