Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V Mariboru se je uradno začelo Borštnikovo srečanje

Deli na:
V Mariboru se je uradno začelo Borštnikovo srečanje

Borštnikovo srečanje v Mariboru. - Foto: Bobo

Z včerajšnjo slovesnostjo v dvorani Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor je 54. Festival Borštnikovo srečanje tudi uradno odprl svoja vrata. "Pred nami je deset dni gledaliških doživetij, vznemirljivo potovanje po pokrajinah gledališke lepote in radostno praznovanje gledališke ustvarjalnosti," je dejal umetniški direktor Aleš Novak.

Ponovil je, da ta osrednji slovenski gledališki festival skladno s svojim poslanstvom v letošnji izvedbi poudarja kompleksnost in širino gledališke ustvarjalnosti, ponuja širok razpon estetik, s tem pa želi spodbujati raznolikost in povezanost slovenskega gledališkega prostora in izraza.

V tekmovalnem programu bo na ogled 12 predstav po izboru selektorja Matjaža Zupančiča, poleg tega pa še obsežen izbor predstav slovenskih in tujih producentov v spremljevalnem programu.

"Osrednja programska sklopa omogočata sorazmerno celovit vpogled v aktualno stanje slovenske gledališke ustvarjalnosti. V zadnjem obdobju vse pomembnejši mednarodni značaj festivala pa želimo izkoristiti tudi kot platformo za promocijo in uveljavitev slovenskega gledališča pri tujih selektorjih, umetniških direktorjih, kritikih in novinarjih," je v uvodnem govoru dejal Novak.

Zbrane sta nagovorila tudi mariborski župan Saša Arsenovič in minister za kulturo Zoran Poznič, ki je izpostavil povezovalno vlogo festivala. "Borštnikovo srečanje postaja platforma, odprta za vse, tako institucionalno kot izven institucionalno, deluje mednarodno, širi kulturni prostor. To je neprecenljive vrednosti in to, kar si kot družba želimo v 21. stoletju," je dejal.

Festival sofinancirata občina in ministrstvo v enakem deležu in letos sta oba povečala svoj prispevek. Minister je dejal, da takšne projekte z veseljem podpirajo, še posebej pa ga veseli, da so organizatorji dejavni tudi na pridobivanju sredstev na razpisih drugih ministrstev. "To omogoča Borštnikovemu srečanju, da sam po sebi postaja nekakšna institucija, ki združuje. To se nam zdi izrednega pomena in je nekak obet in smerokaz razvoja te sfere na celotnem področju uprizoritvenih umetnosti za naprej. To je prava pot v 21. stoletje. Takšne kreativne, vizionarske projekte moramo in bomo vedno podpirali," je dejal.



Po govorih je v Veliki dvorani SNG Maribor sledila predstava Poroka ansambla Gecko pod umetniškim vodstvom Amita Lahava, ki jo je omogočil British Council.

"Predstava, ki izhaja iz raznolikosti podob, odlično tematizira vsakdanjo resničnost. Raznolikost je tudi eno temeljnih poslanstev British Councila, ki si prizadeva za intenzivne kulturne odnose med različnimi narodi, regijami in državami, hkrati pa je za nas to največji kulturni dogodek tega leta," je dejal direktor British Councila v Sloveniji Dragan Barbutovski.

Do gostovanja prihaja v sodelovanju z britanskim veleposlaništvom v Ljubljani. "Kultura in ustvarjalnost sta vedno bolj pomemben del odnosa med Slovenijo in Združenim kraljestvom. V tem pogledu nameravamo v sodelovanju z British Councilom še naprej graditi bilateralne odnose na tem področju," je dejala veleposlanica Sophie Honey.

Festival se bo zaključil 27. oktobra, ko bo tudi slovesna podelitev nagrad. Tekmovalne predstave bo ocenjevala strokovna komisija v sestavi Uršula Cetinski, Andreja Kopač, Dora R. Podolski, Aldo Milohnić in Giorgio Ursini Uršič.

Poleg gledaliških predstav ima festival tudi obsežen strokovni program, vodene sprehode po mestu, praznovanje dneva gledaliških ustvarjalcev, v prejšnjih dneh pa sta se že odvila lani uvedena nova programska sklopa Mlado in Študentsko gledališče. Festival letos med drugim dopolnjujejo še mednarodni kritiški simpozij ter regionalno srečanje Mednarodnega gledališkega inštituta.