sonce Dobra karma

Tedenski horoskop: vsi ste na testu, da ugotovite,...

doris Zorman Svet24.si

33-letna Doris je izginila!

alenka-bratušek Reporter.si

Čestitamo in pozdravljamo! Danes slavi Alenka ...

trgovina, sofija, maska Svet24.si

Infektologinja Bojana Beović o tem, zakaj je ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Orban je na cilju, kdaj bo Janša?

screenshot-www.lasexta.com-2020-03-31-13-56-47-978 Odkrito.si

VIDEO: Zaradi kršenja karantene policist streljal...

nikolina 2 Njena.si

Nikolina po poroki: 'Nisi zame, nehaj se truditi!'...

Magazin

V Mariboru legendarna Dubravka Tomšič Srebotnjak

Deli na:
V Mariboru legendarna Dubravka Tomšič Srebotnjak

Pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak je nedavno praznovala 80. rojstni dan, letos pa obeležuje tudi 75-letnico koncertne poti. - Foto: Primož Lavre

V mariborski Dvorani Union bo nocoj s Simfoničnim orkestrom Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor pod taktirko Simona Krečiča nastopila legenda slovenskega pianizma Dubravka Tomšič Srebotnjak. S koncertom se želijo pokloniti ustvarjalnemu geniju dunajskega klasicizma in zgodnje romantike Ludwigu van Beethovnu.

Letos namreč praznujemo 250-letnico Beethovnovega rojstva, ki ga bodo v okviru Simfoničnega cikla SNG Maribor obeležili z izvedbo skladateljevega tretjega koncerta za klavir in orkester v c-molu (op. 37).

Beethovnovo koncertno mojstrovino bo ob spremljavi Simfoničnega orkestra SNG Maribor pod taktirko umetniškega in glasbenega direktorja mariborske Opere Simona Krečiča izvedla Dubravka Tomšič Srebotnjak, sicer stalna gostja mariborskega gledališča in mariborskih koncertnih dvoran.

Na koncertu bosta zazvenela še Sinfonietta za godala slovenskega poznoromantičnega skladatelja Lucijana Marije Škerjanca ter Druga simfonija v e-molu (op. 27) Sergeja Rahmaninova, ki velja za enega največjih avtorjevih stvaritev nasploh, so sporočili iz SNG Maribor.


Slovenska pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak se je začela učiti klavir s štirimi leti pri profesorici Zori Zarnik na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani (1945-1950) in šolanje nadaljevala na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Svoj velik glasbeni talent je kot "čudežni otrok" pokazala na svojem prvem pianističnem nastopu pri petih letih.

Po nasvetu pianista Claudia Arraua je z 12 leti nadaljevala študij v ZDA na prestižni newyorški Juilliard School of Music pri profesorici Katherine Bacon, pri 17 letih pa je z odliko diplomirala z dvema posebnima nagradama. Udeležila se je tudi glasbenega seminarja pri skladatelju Dariusu Milhaudu in pianistu Aleksandru Uninskem v Aspnu. Še isto leto je bila na državnem tekmovanju v New Yorku izbrana za največji glasbeni talent ZDA v starostni skupini od 12 do 16 let.

Debitirala je z orkestrom Newyorške filharmonije, po recitalu v znameniti veliki dvorani Carnegie Hall v New Yorku pa se je dve leti izpopolnjevala pri pianistu Arthurju Rubinsteinu. Leta 1961 je osvojila tretjo nagrado na mednarodnem tekmovanju Ferruccio Busoni v Bolzanu, leta 1967 pa prvo nagrado in zlato medaljo na mednarodnem tekmovanju Mozart Festival v Bruslju. Njena bogata pianistična pot jo je vodila po vseh pomembnih glasbenih metropolah in kontinentih sveta od Evrope, Amerike, Azije, Avstralije do Afrike.

Leta 2013 ji je ljubljanska Akademija za glasbo, na kateri je začela poučevati leta 1966, podelila naziv zaslužna profesorica. Od leta 1995 je častna članica Slovenske filharmonije, leta 2005 pa je postala častna meščanka Ljubljane.

loading...
Loading...