mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V Križankah junija Abbine uspešnice v muzikalu Mamma Mia!

Deli na:
V Križankah junija Abbine uspešnice v muzikalu Mamma Mia!

Foto: Arhiv Reporterja

Sredi junija bo v Plečnikovih Križankah premiera svetovno uspešnega muzikala Mamma Mia!, ki oživlja zapuščino švedske skupine Abba. Pravice za njegovo izvedbo na območju nekdanje Jugoslavije je pridobilo podjetje Prospot, ki ga vodi nekdaj uspešni smučar Jure Franko. Muzikal so že uprizorili v Beogradu, junija bosta sledila Zagreb in Ljubljana.

Podjetje Prospot se produkciji muzikalov posveča od leta 2007. Kot prvega so leto kasneje uprizorili Moje pesmi, moje sanje, čeprav je bila Mamma Mia! njihova prva želja, je na današnji predstavitvi povedal Franko.

Muzikal so prvotno nameravali pripraviti v eni različici z rahlimi prilagoditvami za vso regijo, a se je izkazalo za logistično neizvedljivo. Tako so nastale tri produkcije: v Beogradu v koprodukciji z Gledališčem na Terezijah, v Zagrebu v koprodukciji s Teatrom Komedija, v Ljubljani pa bo po njegovih napovedih mogoče videti neodvisno produkcijo v sodelovanju s Festivalom Ljubljana, ki bo "največji neodvisni projekt v tem žanru sploh".

Poleg skupnega producenta imajo vse tri produkcije še nekaj stičnih točk: režiserja Juga Radivojevića, kostumografinjo Bojano Nikitović, scenografa Aleksandra Denića in koreografinjo Mojco Horvat.

Za prevod 23 Abbinih pesmi, kot so Money, Money, Money, Chiquitita, Dancing Queen, Waterloo in The Winner Takes It All, je poskrbel Tomaž Domicelj. Prevajanje in prirejanje besedil v slovenščino mu je vzelo približno tri mesece, najtrši oreh so mu predstavljali vokali, kratke besede oziroma vrstice in dvojina. Ob poglobitvi v vsebino je spoznal, da "niso na hitro napisana komerciala, ampak večinoma teksti, s katerimi se je kvartet oplajal in obračunaval med sabo".

Muzikal govori o tem, da se sanje uresničijo ne glede na to, koliko dvomimo v to, je prepričan režiser, ki se po uspešni marčevski premieri v Beogradu zdaj sprašuje, ali bo v Ljubljani lažje ali težje. Lažje zato, ker že imajo izkušnje z njim, težje pa zato, ker se mu ne zdi potrebno ponavljati nekaj, kar je že za njim.

Horvatova je, kot je poudarila, od vseh ustvarjalcev imela največ svobode, saj koreografija v muzikalih praviloma ni napisana. Tudi sama se bo poskušala izogniti ponavljanju beograjske izvedbe, kjer si je zamislila mini dramaturgije, ki so privedle do štirih spektakelskih točk, nad katerimi je bilo občinstvo po njenih besedah navdušeno. To želi storiti že zaradi drugačne izvajalske ekipe, ki jo ima na voljo.

V pevsko-igralski zasedbi bodo Alenka Godec, Simona Vodopivec Franko, Damjana Golavšek, Uroš Smolej, Gojmir Lešnjak - Gojc, Marjan Bunič in drugi. Spremljali jih bodo sedemčlanski ansambel oziroma bend ter zbor in plesalci, skupaj 37 nastopajočih. Glasbeno vodstvo je prevzel Patrik Greblo.

Premieri 15. junija bodo v istem tednu sledile štiri reprize, še pet ponovitev pa se bo od 17. do 21. avgusta zvrstilo v okviru 63. Ljubljana festivala. Muzikal bo financiran iz inkasa in sponzorskih sredstev, tveganje obstaja, tako vremensko kot finančno in umetniško, a brez tega ne bi bilo priložnosti za naše izvajalce, je poudaril direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek.

Muzikal Mamma Mia! si je od premiere leta 1999 na londonskem West Endu v več kot 40 državah in 170 mestih po vsem svetu ogledalo že več kot 54 milijonov gledalcev.