požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V Argentini odkrili domnevno skrivališče nacistov

Deli na:
V Argentini odkrili domnevno skrivališče nacistov

Foto: Wikimedia

Argentinski arheologi domnevajo, da so sredi odročne džungle na severu države odkrili ostanke skrivališča, kamor naj bi se po koncu druge svetovne zatekli nacistični veljaki, so poročali argentinski mediji.

Arheologi preiskujejo ostanke treh zgradb v pokrajinskem parku Teyu Cuare na severu Argentine na meji s Paragvajem. Tam so našli pet nemških kovancev, skovanih med letoma 1938 in 1941, ter del porcelanastega krožnika, na katerem je pisalo "narejeno v Nemčiji", je poročal časnik Clarin.

"Očitno so imeli nacisti na polovici druge svetovne vojne tajen projekt izgradnje zatočišč za najvišje voditelje v primeru poraza - v nedostopnih krajih sredi puščav, v gorah, na pečini ali sredi džungle, kot je bilo to," je povedal vodja skupine arheologov Daniel Schavelzon. Na koncu skrivališča sicer niso potrebovali.

Na tisoče nacistov, hrvaških ustašev in italijanskih fašistov se je po drugi svetovni vojni zateklo v Argentino. V 60. letih so enega od organizatorjev holokavsta Adolfa Eichmanna v Buenos Airesu zajeli izraelski specialci, nato so ga prepeljali v Izrael, kjer so mu sodili in ga usmrtili.

Med nacisti, ki so našli zatočišče v Argentini, so bili tudi Joseph Mengele, Martin Bormann, Walter Kutschmann, Josef Schwammberger, Eduard Roschmann, Wilfred Von Oven in Alois Brunner, navaja francoska tiskovna agencija AFP.