Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Umrla avtorica romana Pesem ptic trnovk Colleen McCullough

Deli na:
Umrla avtorica romana Pesem ptic trnovk Colleen McCullough

V 78. letu starosti je danes v bolnišnici na otoku Norfolk umrla avstralska pisateljica Colleen McCullough, avtorica romana Pesem ptic trnovk. McCulloughova je bila zadnja leta šibkega zdravja, izgubila je vid in trpela zaradi artritisa. Kljub temu je nadaljevala s pisanjem po nareku in leta 2013 izdala zadnje delo Bittersweet (Grenkosladko).

Shona Martyn iz založbe Harper Collins Australia je spomnila, da je bila McCulloughova ena prvih avstralskih avtorjev, ki so uspeli v svetovnem merilu. "Bila je neposredna in ostrega uma. Veselili smo se njenih obiskov z otoka Norfolk ter vsakega njenega novega rokopisa, ki je prispel v trdi vezavi, shranjen v po naročilu narejeni kostanjevi škatli, na kateri je bilo vgravirano njeno ime. Svet brez Col je manj barvit," je dejala.

McCulloughova je v svoji karieri napisala več kot 20 del. Svoj prvi roman Tim (1974) je nastal med njenim bivanjem v ZDA. Pet let kasneje so po njem posneli film, v katerem je nastopil Mel Gibson. Svetovni uspeh pa je pisateljica doživela po izidu drugega romana Pesem ptic trnovk leta 1977.

Avtorske pravice za roman o prepovedani ljubezni med mlado žensko in duhovnikom v Avstraliji so prodali za rekordnih 1,9 milijona dolarjev (slabih 1,7 milijona evrov). Po romanu je leta 1983 nastala tudi izjemno priljubljena televizijska serija, v kateri sta nastopila Richard Chamberlain in Rachel Ward, je poročal britanski BBC.

Pisateljica je bila rojena v Wellingtonu, a je večino mladosti preživela v Sydneyju. Preden se je posvetila pisanju je študirala medicino. Ustanovila je oddelek za nevropsihologijo v Kraljevi bolnišnici North Shore v Sydneyju in deset let delala kot raziskovalka na ameriškem Yaleu.