Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Ukrajinski predsednik čestital Jamali za zmago v Stockholmu

Deli na:
Ukrajinski predsednik čestital Jamali za zmago v Stockholmu

Foto: Getty Images

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je bil med prvimi, ki je čestital ukrajinski pevki Jamali za zmago na 61. tekmovanju za pesem Evrovizije v Stockholmu s skladbo 1944. "Neverjetna izvedba in zmaga! Vsi Ukrajinci se ti zahvaljujemo od srca," je tvitnil, potem ko je zmagala s pesmijo o deportaciji Tatarov s Krima v času Stalina.

32-letna Jamala s pravim imenom Susana Jamaladinova, je prva krimska Tatarka, ki je sodelovala na tekmovanju za pesem Evrovizije. Zelo čustveno je izvedla pesem, ki je po njenih besedah posvečena njeni prababici, ki je bila med okoli 250.000 Tatari, ki so jih deportirali s polotoka Krim v času sovjetskega diktatorja Stalina leta 1944 v okviru kolektivnega kaznovanja zaradi domnevnega sodelovanja z nacisti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Krim, ki je kasneje postal del Ukrajine, si je nato leta 2014 priključila Rusija.

Njena pesem s politično vsebino je tako že od začetka vzbudila nasprotovanje Moskve in oblasti na Krimu, ki so zahtevali diskvalifikacijo pesmi, češ da kritizira rusko priključitev Krima. Komisija zahtevi ni ugodila.

Komentatorji ruske javne televizije Rossiya 1 so danes čestitali Jamali za zmago, ne da bi omenili krimskih Tatarov. Dejali so le, da pesem govori o "članih njene družine".

Jamala je bila ob zmagi presrečna. Na novinarski konferenci po zmagi je dejala, da je prepričana, da lahko resnično dotakneš ljudi, če poješ in govoriš o resnici. Pesem je deloma odpela v tatarskem jeziku, kot je dejala, zato, ker je to v njeni krvi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajina, za katero se je med glasovanjem pričakovalo tretje mesto med 26 finalisti, je v zaključku glasovanja nepričakovano premagala favorita iz Rusije Sergeja Lazareva, ki je končal na tretjem mestu za Avstralijo.

Simon Bennett, vodja kluba oboževalcev International OGAE Eurovision, je za britanski BBC dejal, da so države z območja nekdanje Sovjetske zveze, ki so običajno glasovale za Rusijo, tokrat svoje glasove dale Ukrajini.

Za Ukrajino je to druga zmaga na Evroviziji; leta 2004 je slavila Ruslana s pesmijo Wild Dances.

Prihodnje leto bo tako tekmovanje potekalo v Ukrajini. Predstavnik Evropske radiodifuzne zveze (EBU) Jon Ola Sand je ocenil, da je ključno, da se zagotovi, da bodo vse delegacije, novinarji ter oboževalci varno potovali in bivali v Ukrajini, poroča nemška tiskovna agencija dpa.