favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Tutankamonova razstava v Parizu je že postala najbolje obiskana razstava v francoski zgodovini

Deli na:
Tutankamonova razstava v Parizu je že postala najbolje obiskana razstava v francoski zgodovini

Tutankamonova maska. - Foto: Wikipedia

Velika potujoča razstava o faraonu Tutankamonu v pariškem razstavnem kompleksu Villette beleži rekorden obisk. Doslej so našteli že več kot 1,3 milijona obiskovalcev, s čimer je postala najbolje obiskana razstava v francoski zgodovini, piše spletni portal The Guardian. Na ogled bo še do 22. septembra.

Dosedanji rekord je z 1,2 milijona obiskovalci beležila veliko manjša Tutankamonova razstava, ki je bila leta 1967 na ogled v pariški Petit Palais.

Izjemen obisk gre deloma pripisati temu, da bo razstava na ogled kar pet mesecev ter da so podaljšali odpiralni čas. Razstavo si je tako mogoče ogledati od 9. do 21. ure. Po mnenju francoskih spremljevalcev kulturnega dogajanja pa rekordno število obiskovalcev priča tudi o trajnem zanimanju in fascinaciji nad grobnico egiptovskega faraona. Za razstavo je bilo sicer že pred njenim odprtjem marca prodanih več kot 130.000 vstopnic.

Postavitev združuje doslej največje število Tutankamonovih zakladov, ki so bili kdajkoli razstavljeni izven Egipta. Več kot 50 od 150 predmetov iz Tutankamonove grobnice je Kairo tokrat zapustilo prvič in verjetno tudi zadnjič, saj jih bodo po končani turneji razstavili v novem egiptovskem muzeju v bližini piramid v Gizi.


Eden najzanimivejših predmetov na razstavi je kip varuha, ki je stal pred sobo s faraonovo krsto, videti pa je mogoče tudi miniaturno zlato krsto, v kateri so bila shranjena faraonova jetra, ter pozlačeno leseno posteljo z levjima glavama ob vznožju.

Novembra bo razstava na ogled v Galeriji Saatchi v Londonu.

Tutankamon je bil sin Amenofisa III. in zet Amenofisa IV. (Ehnatona). Kot vladar 18. dinastije je vladal v obdobju 1333-1323 pred našim štetjem, vendar so imeli oblast večinoma v rokah njegovi svetovalci, predvsem Ai in Horemheb, ki so spet uvedli tradicionalno religijo boga Amona. Prestolnico je imel v Memfisu, obnovil je očetovo palačo v Tebah.

Tutankamon ni bil pomemben vladar, njegova slava je vezana predvsem na njegovo grobnico, ki jo je leta 1922 v Dolini kraljev skoraj nedotaknjeno našel angleški egiptolog in raziskovalec Howard Carter. V njej je bilo veliko dragocenih predmetov, med drugim posod, stolov, nakita, orožja in oblek, na faraonovi mumiji pa so našli znamenito zlato masko.