nusa_derenda Odkrito.si

Nuša Derenda s strtim srcem

horoskop Svet24.si

Horoskop za sredo, 22. avgusta

Kozarec vode Petisvet

Enostavna metoda, ki vam lahko čez noč ...

Kolinda Grabar-Kitarović Svet24.si

Klara na rojstni dan povabila hrvaško ...

Danijela Martinović Svet24.si

Imata Danijela in Grašo res hude težave v zvezi?

Justin Bieber Najstnica.si

To je Bieberjev dojenček

Giorgos Parasiris; Savina Atai Njena.si

Savina Atai se je poročila

Slovenija

Razstava o Janezu Drnovšku: Smo ga res izvolili na prvih demokratičnih volitvah? (FOTO)

Deli na:
Razstava o Janezu Drnovšku: Smo ga res izvolili na prvih demokratičnih volitvah? (FOTO)

Foto: Ivan Puc - Drnovškova pisalna miza in stol

Pokojni predsednik republike Janez Drnovšek nima biografije ima pa samostojno razstavo. V četrtek, 22. februarja, ob 18. uri bo v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja odprta razstava ob 10. obletnici njegove smrti.

Prav tako v narodnem muzej bo v petek potekal spominski simpozij, na katerem bodo nastopili Iztok Podbregar, Borut Šuklje, Alja Brglez, Jože Krašovec, Ali Žerdin, Stojan Pelko Teodora Ivanuša in Tomo Križnar.  

Cankarjeva založba je ob tej priložnosti izdala knjigo Janez Drnovšek. Svoje spomine nanj obujajo: Gregor Golobič (Janez Drnovšek – samohodec odprtega duha), Vika Potočnik (Pogled na čas in sodelovanje z dr. Drnovškom), Tone Partljič, Dimitrij Rupel (Slovensko-ameriški odnosi in Drnovškovi obiski), Janko Prunk (Drnovškova politična metoda vladanja), Jožef Školč (Mladinci, Jugoslavija in Janez Drnovšek), Lucija Čok, Tea Petrin, Iztok Podbregar (Voditelj in neposredni nadrejeni vodja), Borut Šuklje (Dva dneva v življenju dr. Janeza Drnovška), Alja Brglez, Jože Krašovec (Predsednik dr. Janez Drnovšek v dialogu o prihodnosti Slovenije v luči novih izzivov), Ali Žerdin, Stojan Pelko (Snovanje volilnih kampanj s predsednikom), Teodora Ivanuša (Dr. Janez Drnovšek in pes: drug z drugim) in Tomo Križnar. Po besedah urednika CZ Tineta Logarja, se glede pisanja celovite biografije čaka še na več let časovne distance.

Na ogled je približno 60 osebnih predmetov, med njimi so njegova očala, čepica in dežni plašč

V svojem prispevku je Golobič, njegov dolgoletni eldeesov glavni tajnik, med drugim opravil tudi z doprsnim kipom Mirsada Begića Zagorju: zanj je to ponesrečena skulptura – »skalptura« oziroma karikatura človeka, ki naj bi ga predstavljala. Golobič se je obregnil tudi ob Kučanovega avtoriziranega biografa Boža Repeta, češ da se je v knjigi Prvi predsednik prepustil nesramnim (dis)kvalifikacijam, kar kaže na zahtevno kohabitacijo Drnovška in Kučana.  

Družina Drnovška (zastopa jo sin Jaša Drnovšek) je z narodnim muzejem sklenila darilno pogodbo o izročitvi dela njegove predmetne zapuščine, druge del gradiva pa je muzej z drugo pogodbo prejel (zaenkrat) v hrambo. Na predvečer obletnice njegove smrti, prav tako ta v četrtek, bo Zveza prijateljev mladine Slovenije v muzeju priredila dobrodelno dražbo Mir in dobro, ki jo bo vodil Mitja Meršol. S tem denarjem in prispevki sponzorjev (podjetij) bodo na pobudo Jaše Drnovška ustanovili Štipendijski sklad dr. Janeza Drnovška pri ZPMS. Na dražbi bodo tudi tri dragocena nalivna peresa in osem karikatur Franca Jurija. Izklicna cena predmetov je od 120 pa do 1500 evrov. 

Teniška loparja Janeza Drnovška

Na ogled je približno 60 osebnih predmetov, med njimi so njegova očala, čepica in dežni plašč, pisalna miza in stol, teniška loparja, potni listi in osebne izkaznice, številna odlikovanja, nagrade, protokolarna darila in drugi predmeti.

Razstava se žal zadržuje le pri zadnjih devetnajstih letih Drnovškovega življenja. A prav o njegovem življenju pred politiko vemo le malo. Začne se tako aprila 1989, ko je bil izvoljen za člana predsedstva SFRJ iz Slovenije in premagal favoriziranega Marka Bulca. Katalog razstave gre celo tako daleč, da zapiše, da so bile te volitve prve svobodne demokratične volitve v Sloveniji – kar gotovo ne drži.

Morda pa bi lahko rekli, da se je z Drnovškom začela era novih obrazov … Nekaj pri tem so imeli tudi t. i. strici iz ozadja. Velja sicer, da ga je kandidata za člana predsedstva predlagala zagorska ZSMS.