klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Turšič vztraja pri gladovni stavki do izpolnitve zahtev

Deli na:
Turšič vztraja pri gladovni stavki do izpolnitve zahtev

Foto: Bobo

Soustanovitelj KSEVT Miha Turšič, ki šesti dan gladovno stavka v Moderni galeriji, se je dopoldne udeležil sestanka na ministrstvu za kulturo. Tudi po njem pri stavki vztraja, saj nobena od njegovih treh zahtev ni bila izpolnjena. Pravi, da ni pripravljen na kompromise, saj meni, da so zahteve, ki jih je podal, "skromne in razumne".

Turšič meni, da so glede razumevanja kulture na ministrstvu ostali v 19. stoletju, gledajo samo na odre, stene, knjižnice, do kulturni programov v 21. stoletju pa kažejo popolno nerazumevanje. "Mislim, da imajo tu še veliko manevrskega prostora in apeliram nanje, da zavihajo rokave."

Glede dviga državnega proračuna za kulturo na dva odstotka ali o medresorskem sodelovanju v dobro kulture na sestanku z ministrico Julijano Bizjak Mlakar ni bilo govora, prav tako je ministrstvo v popolnem zanikanju glede tega, da so na direktoratu za ustvarjalnost izvajali politično manipulacijo, je na današnji novinarski konferenci povedal stavkajoči.

Ministrica je na sestanku po Turšičevih besedah sicer omenila, da pripravljajo zakon o interventnih vlaganjih v kulturo, ki pa bo po besedah predsednika programskega sveta Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) Jurija Krpana namenjen predvsem kulturni dediščini.

Turšič v Moderni galeriji gladovno stavka pred rekonstrukcijo Tržaškega konstruktivističnega ambienta, ki sta ga zasnovala skupaj z drugim motorjem KSEVT Draganom Živadinovim. Direktorica Moderne galerije Zdenka Badovinac je dejala, da Turšiča v času gladovne stavke v galeriji gostijo, ker podpirajo javni dialog.

Protestne akcije umetnikov je treba po besedah Badovinčeve dojemati skozi kontekst njihove umetnosti. Živadinov in Turšič sta z rekonstrukcijo "ključno pripomogla k zgodovinjenju preteklosti marginaliziranih historičnih avantgard in hkrati opozorila na potrebo po kontekstualizaciji lastnega dela v okviru lokalnih tradicij". Opozorila je, da bi bilo prenehanje delovanja KSEVT nepopravljiva škoda. V Moderni galeriji želijo, da bi se protest zaključil s konstruktivnimi rešitvami za zavod, pa tudi za slovensko kulturo in umetnost.

Novinarske konference se je kot nekdanji član sveta zavoda KSEVT udeležil tudi Oto Luthar, sicer predsednik ZRC SAZU. Luthar Turšiča pozna kot delavnega človeka, ki je skozi na tekočem. Vodilna ideja KSEVT - kulturalizacija vesolja - se mu zdi od samega začetka "preprosto genialna", saj zavod s svojim delovanjem ponuja pogled v prihodnost. Opomnil je, da je bilo v njegovo delovanje vloženega veliko odrekanja, potrpljenja in garanja.

Luthar je dodal, da ga je zelo sram, da se Turšiču ni pridružil, saj je podobno kot v kulturi tudi v znanosti stanje alarmantno. "Tudi z znanostjo zadnja leta upravljajo podobno nekompetentni ljudje kot s kulturo," je opomnil. Dodal je, da kljub vsemu v znanosti niso veliko storili, da bi javno opozorili na izgubo petine sredstev v minulih letih.

Ob Turšičevi gladovni stavki se je med drugim oglasil nekdanji minister za kulturo Uroš Grilc, ki je v sporočilu pojasnil nekatere nejasnosti glede financiranja KSEVT, navedbe, da se ministrstvo ni sestalo s predstavniki KSEVT na temo dokumentacije pa označil za "škandal", ki se ga šteje za "molk organa". Osebno je svojo podporo KSEVT in Turšiču izrazil tudi predsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina.

Turšič je povedal, da na podporo sicer ne računa, saj se je zavestno odločil za gladovno stavko, ne pa za peticijo. Njegovo sporočilo je, da je on podpora zahtevam kulturnikov, da se sredstva za kulturo znova dvignejo na raven iz leta 2009.