Revija Reporter
Magazin

Tone Vrhovnik Straka: "V vsem sem ekstremist. Imam samo dve hitrosti, nič in ena."

Katarina Keček
856

22. okt. 2023 20:00

Deli na:

Tone Vrhovnik Straka, avtor knjige Si danes vzel tablete?

Primož Lavre

Tone Vrhovnik Straka, državni uslužbenec in nekdanji uporabnik psihiatričnih storitev ves čas opozarja na nehumane razmere, v katerih naj bi še vedno živelo nekaj bolnikov v naših psihiatričnih ustanovah. Pred tridesetimi leti je bil tudi sam hospitaliziran zaradi diagnoze bipolarna motnja, a si je navkljub slabi prognozi uredil življenje, končal univerzo, dobil službo in si ustvaril družino.

O duševnem zdravju zato govori javno in glasno, brez olepševanj in se zavzema za deinstitunalizacijo psihiatričnih ustanov, saj verjame, da lahko ljudje iz zavodov s pomočjo družbe svobodno zaživijo tudi zunaj zidov bolnišnice. Prejšnji teden je izdal knjigo pričevanj ljudi z duševnimi težavami z naslovom Si danes vzel tablete?

"Prvi dan so me zaprli v varovani oddelek, v zamreženo posteljo. Teh postelj ni več, odkar sta dve pacientki umrli med požarom sredi 90. let, paciente pa še vedno privezujejo," opisuje Vrhovnik Straka svojo izkušnjo.

Poznam primer kolegice, ki je hotela na boljše delovno mesto, vendar je zaradi uporabe antidepresivov dobila negativno oceno in službe posledično ni dobila, opozarja na stigmatizacijo ljudi, ki se psihiatrično zdravijo.

Zakaj so zaposleni v Polju lahko tako grobi? "Tudi zato so lahko psihiatri tako samozavestni, ker jim nihče ne upa reči, da delajo kaj narobe, kaj napačnega, da nimajo prav," pravi Vrhovnik Straka.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24