FyBh6rMXwAI53tj Svet24.si

Kitajski tigri v vojni v Ukrajini

profimedia-0781858226 Svet24.si

Erdogan na liniji z Zelenskim in Putinom

1683622374-dsc6483-01-1683622348169 Necenzurirano

Zasebniki še do 21 milijonov evrov, vrste v ...

vila frantar zabret pl Reporter.si

Slovenska milijonarja zamenjala vilo za pravo ...

doncic dragic Ekipa24.si

Konec je! Zlati kapetan razblinil vse dvome, teh ...

Julijana in Miroslav Njena.si

Bo Julijana Štilec znova iskala ljubezen v šovu?

matjaz kek Ekipa24.si

Kek poklical tudi Handanovića? Tukaj je vsa ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

To je slovenski film, ki se bo potegoval za oskarja

Deli na:
To je slovenski film, ki se bo potegoval za oskarja

Prizor iz Burgerjevega filma Ivan, na sliki Matjaž Tribušon in Maruša Majer. - Foto: FIVIA

Ivan, film Janeza Burgerja, je postal slovenski kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja 2019. Kot so sporočili z Društva slovenskih režiserjev, je osemčlanska strokovna žirija v Ivanu prepoznala najbolj dovršen film med tremi prijavljenimi filmi. Izbirala je še med filmoma Družinica v režiji Jana Cvitkoviča in Družina v režiji Roka Bička.

Po ogledu prijavljenih filmov je Ivana v produkciji Staregare soglasno izbrala strokovna žirija v sestavi Siena Krušič, Janez Stucin, Grega Mastnak, Radovan Mišič, Tomi Matič, Gašper Loborec, Gabrijela Fleischman in Urban Tarman.

Kot je zapisano v utemeljitvi, je Ivan najbolj dovršen film med prijavljenimi filmi, ki "gledalca pretrese že v prvem prizoru in pripoveduje brutalno zgodbo, ki gledalcu vzbudi fizično sodoživljanje junakinjinih notranjih stanj: izgubljenosti, naivnosti, potrebe po pripadnosti, njene izkušnje odraščanja brez družine".

Glavna junakinja filma je mlada mati Mara, ki se mora postaviti za svojega otroka Ivana in proti njegovemu očetu Roku, človeku, ki ima veliko denarja in na katerega je obsesivno navezana. Vlogo Mare je prevzela Maruša Majer, ki po oceni strokovne žirije gledalca "brezkompromisno vodi skozi preobrazbo od odvisnega, naivnega, izgubljenega dekleta v žensko, ki se je zmožna spopasti z demoni iz otroštva in prevzeti odgovornost zase in za svojega otroka. Mara simbolno prereže popkovino s preteklostjo in naredi prvi korak v novo življenje; tokrat brez moškega partnerja, kajti zanjo je ta prej ovira kot podpora".

"Filmska pripoved je podprta s prepričljivo igro drugih igralcev, nevsiljivo masko, ki pričara realistično vzdušje, in fotografijo, ki nas intimno vodi skozi film in omogoča, da doživimo junakinjo od blizu," je še zapisano v obrazložitvi.Marinega partnerja Roka igra Matjaž Tribušon, v filmu pa se v stranskih vlogah pojavi vrsta priznanih slovenskih igralcev. Med njimi Nataša Barbara Gračner, Mojca Funkl, Branko Šturbej, Polona Juh, Leon Lučev in Peter Musevski.

Ivan je veliki zmagovalec 20. Festivala slovenskega filma, na njem je pobral šest vesen, vključno za najboljši igrani celovečerni film in najboljšo glavno žensko vlogo, ter nagradi Art kino mreže Slovenije in Združenja slovenskih filmskih kritikov.

Režiser Burger z Alešem Čarom, Srdjanomom Koljevićem in Melino Pota Koljević podpisuje tudi scenarij filma. Nastal je v produkciji Staragare in koprodukciji s slovenskim Tramal Films ter hrvaškim Propeler film.

Končne nominirance za tujejezičnega oskarja bo izbrala Ameriška filmska akademija.