klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

S Tommasom Abela Ferrare začetek 30. Liffa

Deli na:
S Tommasom Abela Ferrare začetek 30. Liffa

30. Liffe - Foto: Liffe.si

S filmom Tommaso v režiji in po scenariju festivalskega gosta Abela Ferrare se drevi v Cankarjevem domu začenja jubilejni, 30. Ljubljanski mednarodni filmski festival (Liffe). Poleg Ferrari bosta retrospektivi posvečeni še Agnes Varda in kubanskemu filmu, med filmi v tekmi za vodomca pa so Zgodbe iz kostanjevih gozdov Gregorja Božiča.

"Novi film Abela Ferrare ponuja presenetljivo iskren portret režiserja samega, ki je bil posnet v njegovem lastnem stanovanju v Rimu, z resničnima ženo in hčerko, a z Willemom Dafoejem v glavni vlogi," so o otvoritvenem filmu zapisali na Liffu. Ferrara bo po četrtkovi projekciji spregovoril o Tommasu, v sekciji Posvečeno pa bo predstavljen še s projekcijami filmov Angel maščevanja, Pasolini in Tatovi teles.

Liffe bo med 13. in 24. novembrom postregel s 96 celovečernimi in 25 kratkimi filmi, ki jih podpisujejo znana režiserska imena oz. s filmi, ki slovenskim gledalcem približajo daljne kinematografije in sveže ustvarjalne prijeme. Izbrani filmi bodo prikazani tudi v Mariboru, Celju in Novem mestu.


Vrhunec festivala bo 23. novembra, ko bodo naznanili nagrajence. Med desetimi filmi v tekmovalnih Perspektivah bodo letos prikazani v Benečijo postavljeni sanjski igrani prvenec Gregorja Božiča Zgodbe iz kostanjevih gozdov, slovensko manjšinsko koprodukcijo Šivi Miroslava Terzića ter film Lara o zapletenem odnosu med materjo in sinom v režiji Jana Oleja Gersterja, za katerega je scenarij napisal Blaž Kutin.

O dobitniku vodomca odloča mednarodna žirija v sestavi avstrijskega kuratorja in pisca Alexandra Horwatha, makedonske producentke Labine Mitevske ter režiserke, scenaristke in producentke Sonje Prosenc.

Kot novost bo nagrado prvič podelila Art kino mreža Slovenije, svojega favorita za nagrado zmaj bo izbralo festivalsko občinstvo, mednarodni žiriji bosta določili dobitnika nagrade FIPRESCI in nagrade za najboljši kratki film, svoje mnenje pa bo podala tudi mladinska žirija Kinotripa. Poleg filmskega Liffe ponuja še bogat spremljevalni program.