Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Scorsese bo v Vatikanu predstavil film o misijonarjih na Japonskem

Deli na:
Scorsese bo v Vatikanu predstavil film o misijonarjih na Japonskem

Foto: arhiv Reporterja

Dolgo pričakovani film Molk (Silence) v režiji Martina Scorseseja bo v torek premierno prikazan v Vatikanu

Okoli božiča bo stekla distribucija po ameriških kinematografih. Režiser upa, da se bo premierne projekcije udeležil tudi papež Frančišek, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa.

Film Molk temelji na romanu japonskega pisatelja Shusakuja Endoja (1923-1996), prinaša zgodbo o dveh portugalskih jezuitih, ki se kot misijonarja na Japonskem v 17. stoletju spopadata z nasiljem in preganjanjem. Jezuita igrata Andrew Garfield in Adam Driver, v vlogi njunega mentorja pa nastopa Liam Neeson.

Scorsese se bo po pisanju Anse premiere filma v Vatikanu udeležil, ni pa še znano znano, ali si bo film ogledal papež Frančišek. Na vprašanje, kako bi papežu v primeru srečanja opisal svoje delo, je režiser odgovoril: "Povedal bi mu, da sem skušal odkriti, kako živeti, raziskati, kaj sploh pomeni naš obstoj in kaj je njegov pomen."



Hollywoodski velikan je režiser filmskih uspešnic, kot so Tolpe New Yorka, Letalec in Dvojna igra, znan pa je tudi kot avtor glasbenih dokumentarcev, kot so The Last Waltz (1978) o zadnjem koncertu zasedbe The Band, No Direction Home (2005) o Bobu Dylanu in Shine a Light (2008) o britanski zasedbi The Rolling Stones. Že pred leti je napovedal, da razmišlja o upokojitvi, a je za leto 2018 že napovedan film v njegovi režiji The Irishman.

Scorsese je avtorske pravice za filmsko adaptacijo Endojevega romana pridobil pred 27 leti. Od takrat je čakal na pravi trenutek, da bi se lotil projekta.

V Vatikanu filmske projekcije prirejajo zgolj priložnostno, teme pa ne smejo biti v navskrižju s Cerkvijo. Nedavno so denimo prikazali film Neuklonljiv, v katerem je režiserka Angeline Jolie predstavila resnično zgodbo atleta in vojaka Louisa Zamperinija, sina italijanskih emigrantov v ZDA.