atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Terpin: Tina si zasluži opravičilo za "nedostojen in nečloveški" napad

Deli na:
Terpin: Tina si zasluži opravičilo za "nedostojen in nečloveški" napad

Foto: Bobo

Tina Maze ni pogojevala nastopa na Zlati lisici z 90.000 evri odškodnine, njen odvetnik Damijan Terpin odgovarja na trditve smučarske zveze.

Tina mora prejeti opravičilo tistih, ki so jo na tak način napadli, je odločen odvetnik. Kar se je zgodilo je "popolnoma nedostojno in nečloveško", pravi odvetnik Tine Maze Damijan Terpin. Tina je zaradi vse zgodbe zelo razočarana in situacijo jo zelo boli, je dodal Terpin.

Odvetnik je na izredni novinarski konferenci izjavil, da Tina Maze ni pogojevala nastopa na Zlati lisici z 90.000 evri odškodnine, kot je navedla Smučarska zveza Slovenije v današnjem sporočilu za javnost in kar bi lahko ogrozilo poslovilno tekmo od kariere Tine Maze na Zlati lisici 7. januarja v Mariboru.

"Po pogovoru, ki sem jih imel, se Tina Maze ta čas ne čuti sposobna, da bi na Zlati lisici mahala ljudem po vsem, kar se je zgodilo, ko morajo dva tedna pred tekmo poslušati takšne neresnične zadeve o njej ... V sporočilu SZS je vrsta neresničnih trditev, ki črnijo ugled in dobro ime Mazejeve ter so uničili praznik, ki smo za pripravili za slovo največje slovenske športnice in gotovo največje smučarke 7. januarja v Mariboru. Zakaj se je SZS odločila za ta korak ne vem, je neumno, nedostojno in nesmiselno," je navedel Terpin.

"Mazejeva je ogorčena in razočarana, ker jo boli, da športniki delajo in garajo, potem pa doživijo napade. Želimo le opravičilo za okrnjen ugled, toda glede na vse bo potrebna tožba, saj je Tina Maze svetovni fenomen, ne le zgolj slovenski. Stvar je zaokrožila svet, Mazejeva je predstavljena kot požrešna oseba, ki hoče le denar, kar so jih na SZS skušali ves čas naprtiti. Moralne škode ni mogoče več popraviti, materialne pa je za več 100.000 evrov. Mi ne nameravamo biti več tarča majhnih ljudi, ki so v ozadju tovrstnih napadov," je med drugim pojasnil Terpin.

Zastopnik Mazejeve je v kronologiji dogodkov, ki so pripeljali do današnjega vrelišča, izpostavil pismo življenjskega sopotnika in vodje nekdanje ekipe Mazejeve Andree Massija direktorju SZS Jošku Križanu iz 30. novembra zvečer. V njem po Terpinovih navedbah ni bilo nobenega poziva, da Mazejeva ne namerava obleči dresa slovenske reprezentance, če ne dobi odškodnine.

"Tega ne bi nikoli naredili, ker je neumno. Nikoli ni zahtevala 90.000 evrov za odškodnino ... zapisano je, da naj bi, če obleče dres s SZS, dobila 15.000 evrov odškodnine, od sponzorjev zveze, izvzeti so tisti, ki so že sponzorji Mazejeve ... Ni bilo izsiljevanj ali pogojevanj," je pismo strnil Terpin.


Po navedbah Mazejevega odvetnika je Joško Križan odgovoril šele 9. decembra, deset dni pozneje, "ko je že tekla voda v grlo. "Napisal je najprej, da se zahvaljuje za poslan predlog. Med 9. decembrom in današnjim dnevom je prišlo do manipulacij s strani določenih ljudi na SZS, kot že pred kakšnimi osmimi leti. Zato je tudi potrebovala odvetnika, zaradi SZS in ne zaradi napadov od zunaj. Križan je napisal, da se zahvaljuje za predlog in da bo o znesku treba razmisliti, ker so programi zveze že zaokroženi in zaključeni. Predlog SZS je bil, da obleče reprezentančni dres in za to ne dobi nič," je povedal Terpin.

Dodal je, da Mazejeva od časov, ko je bil predsednik SZS Tomaž Lovše naprej, od SZS ni dobila nobene nagrade, le nadomestila na treninge in tekmovanja. "SZS v dveh letih, odkar Mazejeva ne tekmuje, ni nikoli vprašala, kaj dela, ali je dobro, če kaj potrebuje. Popolna ignoranca. Mazejeva je predlagala Mednarodni smučarski zvezi (Fis), da oktobra odobri bolniški status zaradi težave, ki je bila opravljena z majhnim kirurškim posegom. Status ni bil odobren, s SZS, ki je bila stranka po postopku, nismo dobili konkretne pomoči na organih Fis, le nekdanji direktor Jurij Žurej je pomagal. Smo pa na to zavrnitev Fis vložili pritožbo na Mednarodno arbitražno razsodišče za šport (CAS)," je še izpostavil Terpin in dodal, da bi bilo treba SZS postaviti na novo, "na začetek, saj tako gre zgolj v propad".

90 tisočakov?

Najuspešnejša slovenska alpska smučarka Tina Maze se bo od aktivnega smučanja poslovila na veleslalomu za Zlato Lisico 7. januarja v Mariboru. O tem je že obvestila Smučarsko zvezo Slovenije. Kot izhaja iz sporočila smučarske zveze, Tina Maze nastop v reprezentančnem dresu pogojuje s plačilom sponzorskih sredstev v višini 90.000 evrov.

"Najprej moram govoriti z našim odvetnikom Damjanom Terpinom in seveda tudi z direktorjem SZS oziroma tistim, ki je to sprožil," je za Planet Siol.net zgodbo komentiral Andrea Massi, ki pravi, da ni šlo pogojevanje, ampa za "predlog sodelovanja". "Nismo še pripravljeni, ker so nam streljali v hrbet in so dali ven samo neke 'mejle', nekaj, kar smo govorili po telefonu ... To streljanje v hrbet poznam že dolgo. Sem navajen," je dodatno povedal za Slovenske novice.

S Smučarske zveze Slovenija so danes posredovali izjavo za javnost, v katerem so javnost obvestili o nastopu Tine Maze na veleslalomu za svetovni pokal alpskih smučark 7. januarja v Mariboru: "Izvršilni odbor Smučarske zveze Slovenije se je na dopisni seji seznanil s sklepi, ki so bili soglasno sprejeti v panogi za alpsko smučanje v zvezi z nastopom naše najboljše smučarke vseh časov Tine Maze, na veleslalomu za Zlato Lisico. Sprejet je bil sklep, da IO SZS soglaša z usmeritvijo panoge, vezane na nastop športnikov in športnic za slovensko reprezentanco v alpskem smučanju. Odbor panoge se je s pozivom seznanil na svoji seji 12. decembra 2016 in soglasno sprejel naslednje sklepe: za namen sklenitve dogovora, da bo tekmovalka lahko nastopila za reprezentanco morajo biti izpolnjeni naslednji pogoji, ki veljajo za vse tekmovalke in tekmovalce, člane reprezentance, in sicer urejeno članstvo v matičnem klubu/društvu (Modra kartica sezona 2016/2017) ter status aktivne tekmovalke (FIS koda) - podpisana pogodba s SZS, v kateri so opredeljene medsebojne obveznosti in dolžnosti, kjer je tudi jasno opredeljeno, da tekmovalec lahko nastopa samo v dresu reprezentance z reprezentančnimi sponzorji."

"Panoga za alpsko smučanje v tej sezoni pospešeno dela v smeri finančne sanacije in uspešno pridobiva nove sponzorje. Tako članom reprezentance, ki dosegajo kriterije, ni več potrebno plačevati samoprispevka. Izjemni rezultati tekmovalk in tekmovalcev v alpskem smučanju so dokaz, da gresta energija in delo v pravo smer. Uporaba drugih sponzorjev na tekmovalnem dresu bi pomenila neposredno kršitev obveznosti do sponzorjev in bi lahko resno ogrozila sodelovanje in posledično delovanje panoge. V kolikor bi ustregli tovrstnim zahtevam, bi ogrozili finančno stabilnost panoge, predvsem pa prihajajočim generacijam poslali napačno sporočilo. Ko bo tekmovalka izpolnila navedene pogoje, bo prijavljena na to tekmovanje s strani SZS. V nasprotnem primeru je SZS na tekmovanje ne bo prijavila," so s Smučarske zveze Slovenije sporočili v izjavi za javnost.