stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Plagiator Kobal napada "inkompetenco" žirije, a direktorica Kosijeva mu vrača: Ko je bil sam v tej žiriji, glede žirantov ni imel pripomb!

Deli na:
Plagiator Kobal napada "inkompetenco" žirije, a direktorica Kosijeva mu vrača: Ko je bil sam v tej žiriji, glede žirantov ni imel pripomb!

Direktorica SLG Celje Tina Kosi v družbi režiserja Borisa Kobala - Foto: Mediaspeed

Igralec in režiser Boris Kobal je v luči skorajšnje premiere nove spletne predstave Radio Poper -Vrnitev odpisanih v preteklih dneh postregel s kar nekaj intervjuji v različnih slovenskih medijih. V enem od njih med drugim gledališču SLG Celje očita, da je bila žirija, ki je na natečaju v ožji izbor izbrala njegovo delo, za katero se je pozneje izkazalo, da je plagiat, nekompetentna. Zatrjuje namreč, da je na natečaj poslal dve deli in da je plagiat oddal šele, ko je žirija zavrnila njegovo avtorsko delo, ki ga je napisal pod psevdonimom in ki naj sploh ne bi bilo pogledano. Tina Kosi, upravnica SLG Celje, njegove navedbe odločno zanika in pojasnjuje, da sta bili obe deli oddani pod psevdonimom in sočasno obravnavani s strani žirije.

Boris Kobal je v preteklih dneh v več intervjujih dejal, da je z gledališčem za vedno opravil, hkrati pa ga 15. aprila čaka premiera nove spletne predstave, za katero pa pravi, da je v osnovi radijska igra. Gledališkemu svetu med drugim očita tudi neiskrene odnose, zahrbtnost in hinavščino.

»Vzel sem nekaj, za kar sem menil, da je slab tekst. Vedel sem, da so nekateri v komisiji pripadniki točno take komercialnosti. Z moje strani je bilo predlagano še eno besedilo, ki je bilo moje avtorsko, vendar je bilo oddano pod psevdonimom. Ugotovil sem, da tistega sploh niso pogledali, zato me je zagrabila res huda potrtost. Zato sem poskusil še s tem besedilom in točno tega so vzeli. To je pokazalo na kompletno inkompetenco žirije, ki je izbirala besedila,« je med drugim dejal v intervjuju za časnik Večer.

Tino Kosi, upravnico SLG Celje, smo povprašali, kako komentira zgoraj zapisane Kobalove navedbe in ali se bo gledališče nanje odzvalo tudi po uradni poti.

»Navedbe g. Kobala niso točne. Ne drži, da bi žirija ne pregledala njegovega avtorskega teksta. Prav tako ne drži, da bi poslal plagirano besedilom naknadno, ker je žirija obravnavala obe besedili sočasno. Obe besedili, ki ju je poslal, sta bili oddani pod psevdonimom,« je v pisnem odgovoru pojasnila Kosijeva in dodala: »Pred zavrnitvijo njegovega izvirnega dela in v času, ko je tudi sam sodeloval žirijah, glede žirantov, ki jim zdaj očita nekompetentnost, ni imel pripomb. Zadeve z g. Kobalom urejamo po sodni poti in za kak uradni odziv zaenkrat ni potrebe.«



Naj ob tem spomnimo, da je bil 9. januarja lani Boris Kobal na okrajnem sodišču v Celju obsojen na 15 mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo treh let zaradi goljufije in kršitve materialnih pravic v zvezo s plagiatom komedije Profesionalci espe. Delo je Kobal poslal na javni natečaj za izvirno slovensko komedijo, pozneje pa je bilo premierno uprizorjeno v Gledališču Celje. Po razkritju, da gre za plagiat, so predstavo umaknili s sporeda.

V pogovorni oddaji z Zvezdano Mlakar na TV Slovenija je Kobal dejal tudi: »Jaz sem svoj davek plačal, tako materialno kot sicer kot popolno izobčenje od vsega in od vseh. Tudi prav je bilo tako. Mi je žal, da sem marsikoga razočaral. Še posebej takega, ki mi je bil blizu. Za nekatere mi je popolnoma vseeno. Mi niso nikoli pomenili več kot da smo se hinavsko družili kot da smo veliki prijatelji.«

Kot so še pojasnili v SLG Celje, je kulturno umetniško društvo Pod topoli, s katerim je bila sklenjena pogodba o odkupu avtorskega dela, šele po razkritju plagiata ter po novinarski konferenci, ki jo je gledališče organiziralo dne 14. januarja 2019 in na kateri je gledališče napovedalo, da bo zahtevalo vrnitev izplačanega avtorskega honorarja,  Slovenskemu ljudskemu gledališču Celje dne 25. januarja 2019 povrnilo zgolj avtorski honorar v višini 13.000,00 EUR, ne pa tudi nastale škode. Nastale škode ni povrnil niti Boris Kobal kot storilec kaznivega dejanja kršitve materialnih avtorskih pravic in storilec kaznivega dejanja goljufije.

Kot je na naše vprašanje še pojasnila upravnica gledališča, je zaenkrat Slovensko ljudsko gledališče Celje v zakonskem roku, dne 07. januarja 2020 vložilo tožbo zoper Kulturno umetniško društvo Pod topoli, s katerim je bila sklenjena pogodba o odkupu avtorskega dela. S to tožbo je gledališče zahtevalo razveljavitev pogodbe, ki je bila sklenjena s prevaro in plačilo  zneska 34.427,04 EUR s pripadajočimi zakonskimi obrestmi. Tožba je bila naknadno dopolnjena še s podrejenim zahtevkom. V tej zadevi je bila vročena tožba toženi stranki, tožena stranka pa je vložila odgovor na tožbo. Tožba zoper Borisa Kobala kot storilca kaznivega dejanja kršitve materialnih avtorskih pravic in storilca kaznivega dejanja goljufije še ni bila vložena.