Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

The Guardian hvali Slovenko Janjo kot "najsvetlejšo točko nove športne atrakcije" na OI

Deli na:
The Guardian hvali Slovenko Janjo kot "najsvetlejšo točko nove športne atrakcije" na OI

Janja Garnbret - Foto: Bobo

Slovenska plezalka Janja Garnbret utegne biti ena izmed izstopajočih športnic prihajajočih olimpijskih iger. Tako menijo pri angleškem časniku The Guardian, kjer so sestavili seznam 20 imen, ki bi lahko zaznamovala XXXII. poletne olimpijske igre moderne dobe.

Dvajsetletna Korošica se je na seznamu priznanega časnika znašla po številnih uspehih v športnem plezanju, ki bo prvič na programu olimpijskih iger. Pri angleškem mediju jo opisujejo kot "najsvetlejšo točko nove športne atrakcije na olimpijskih igrah".

Garnbretovo so izpostavili kot edino športnico v svoji panogi, ki je dobila prav vse tekme svetovnega pokala na balvanih v minuli sezoni, obenem pa je na svetovnem prvenstvu v Hachiojiju na Japonskem osvojila tri zlate kolajne: v težavnosti, na balvanih ter v kombinaciji (težavnost, balvani in hitrostno plezanje).

Slovenska plezalka je zaradi svojega širokega znanja na plezalni stezi in vse boljšega hitrostnega plezanja glavna favoritinja za osvojitev zlatega odličja v kombinaciji, edini disciplini, v kateri se bodo plezalci v Tokiu merili za olimpijska odličja.

Drobna, 164 centimetrov visoka slovenska plezalka je v svoji karieri osvojila šest naslovov svetovne prvakinje v razmiku treh let - od Pariza 2016 do Hachiojija lani. Enkrat je bila v Innsbrucku še srebrna v težavnosti.

V svetovnem pokalu je osvojila skupne seštevke v kombinaciji in težavnosti v sezonah 2016, 2017 in 2018, medtem ko je skupni seštevek svetovnega pokala na balvanih po popolni sezoni osvojila lani. V svetovnem pokalu je zabeležila 26 posamičnih zmag, od tega 15 v težavnosti in 11 na balvanih, obenem pa ima še devet drugih in pet tretjih mest.

Na seznamu The Guardian so se seveda znašla uveljavljena imena iz posamičnih športov. Na njem je tudi štirikratna olimpijska prvakinja v športni gimnastiki Američanka Simone Biles, ki bo skušala osvojiti drugo zaporedno zlato kolajno v mnogoboju, s čimer bi postala prva telovadka po Veri Časlavski leta 1968 s tovrstnim dosežkom.



Med posebej izpostavljenimi je tudi ameriški plavalec Caeleb Dressel, ki bo skušal ponoviti dosežke s svetovnega prvenstva v Budimpešti, kjer je osvojil sedem zlatih kolajn. Lani je na SP v Gwangjuju dodal še šest zlatih in dve srebrni. Na seznamu so od plavalcev še Avstralka Ariarne Titmus, Kanadčanka Kylie Masse in Britanec Duncan Scott.

V atletiki se potencialno obeta zanimiv obračun med sprinterkama Dino Asher-Smith iz Velike Britanije in Shaunae Miller-Uibo z Bahamov, ki se utegneta pomeriti na 200-metrski razdalji. Od atletov so na seznamu The Guardian še Novozelandka Eliza McCartney (skok s palico), Rusinja Marija Lasickene (skok v višino), Američan Christian Coleman (100 m) in Avstralka Kelsey-Lee Barber (kopje).

Med kolesarji so pri britanskem časniku kar malce pozabili na slovenskega šampiona Primoža Rogliča, ki sta mu pisani na kožo tako trasa vožnje na čas kot tista na cestni dirki. Opozorili pa so na Avstralca Rohana Dennisa, svetovnega prvaka v vožnji na čas, ki je sredi sezone odstopil z dirke po Franciji. V kolesarstvu na velodromu pa so v ospredje postavili štirikratno olimpijsko zmagovalko Britanko Lauro Kenny.

Na seznamu so se znašli še tako rekoč nepremagljivi Francoz Teddy Riner, ki bo lovil tretjo zlato kolajno v judu v najtežji kategoriji, japonska teniška igralka Naomi Osaka, britanski boksar Pat McCormack, avstralska deskarka Stephanie Gilmore in ameriški prvak v rolkanju, Nyjah Huston.

Rolkanje je eden od štirih novih športov na letošnjih olimpijskih igrah, v njem pa prav posebno zgodbo piše trenutno 11-letna Sky Brown. Če se bo mlada Britanka uvrstila na igre, bi tam z 12 leti in 15 dnevi postala druga najmlajša udeleženka poletnih olimpijskih iger v zgodovini, takoj za italijansko telovadko Luigino Giavotti, ki je na OI leta 1928 v Amsterdamu štela vsega 11 let in 302 dneva.

Olimpijske igre v Tokiu bodo na sporedu od 24. julija do 9. avgusta.