profimedia-0890030370 Svet24.si

Na Luni odkrili jamo, primerno za izgradnjo stalne...

alaya, portorož, požar Svet24.si

Foto: Žalostni prizori iz Portoroža, a lastnik ...

1695038455-dsc08594-1695038390241 Necenzurirano

Kaj vse po poplavah preiskuje policija: posle z ...

Andrej Voncina-fb Reporter.si

Bomba za vernike: razrešen in suspendiran ...

bedak Ekipa24.si

Oprostite izrazu, ampak kakšen bedak! Nek ...

Severina Njena.si

Resnica o Severinini majici, ki je razdvojila ...

milicJPG Ekipa24.si

Linčajte Sekulića, linčajte mene, a vsak rabi ...

Magazin

Tekmovanje za pesem Evrovizije bo v Tel Avivu

Deli na:
Tekmovanje za pesem Evrovizije bo v Tel Avivu

Zmagovalka Netta - Foto: Profimedia

Tekmovanje za pesem Evrovizije 2019 bo gostil Tel Aviv. Organizatorji največjega svetovnega glasbenega tekmovanja pa so danes objavili tudi datume: polfinala 64. tekmovanja bosta 14. in 16., finale pa 18. maja. Maja je v Lizboni Izraelu zmago na Evroviziji prinesla Netta Barzilai s pesmijo Toy.

Tekmovanje za pesem Evrovizije 2019 bo potekalo v mednarodnem kongresnem centru EXPO Tel Aviv. Komisija se je za Tel Aviv odločila po tem, ko je bila izraelska javna radio-televizija Kan zaprošena, da kot kandidatki predstavi vsaj dve mesti, piše na uradni spletni strani Evrovizije.

Predstavnik EBU Jon Ola Sand se je ob izboru Tel Aviva kot naslednjega gostitelja Evrovizije zahvalil vsem izraelskim mestom, ki so so se ponudila, da gostijo to glasbeno tekmovanje leta 2019, ter izraelski javni radio-televiziji Kan, ki jim je pomagala sprejeti odločitev. "Vse ponudbe so bile zgledne, a na koncu smo presodili, da Tel Aviv nudi najboljšo celostno strukturo za največje svetovno glasbeno tekmovanje. Veselimo se že, da bomo tekmovanje pripeljali v mesto in sodelovanja s Kan," njegove besede povzema sporočilo za javnost.

Da bi gostila glasbeno tekmovanje, ki si ga vsako leto ogleda okoli 200 milijonov ljudi po vsem svetu, sta se med drugim potegovala tudi Jeruzalem in Eilat.

Tel Aviv bo tekmovanje za pesem Evrovizije gostil prvič. Predstavnik Evrovizije Frank-Dieter Freiling je povedal: "Veselimo se že, da bomo sodelovali s Kan, da prvič pripeljemo tekmovanje za pesem Evrovizije v Tel Aviv. Pričakujemo še zagotovila premierja glede varnosti in svobode gibanja vseh, ki bodo prišli na dogodek. Ta so nujna za nadaljnje načrtovanje, da zagotovimo varnost obiskovalcev in ohranimo osrednji vrednoti Evrovizije - raznolikost in vključevanje."Izrael, ki je na Evroviziji sodeloval že 42-krat, prvič leta 1973, bo tekmovanje gostil tretjič; doslej je dvakrat potekalo v Jeruzalemu (1979 in 1999).

Palestinske kulturne organizacije so sicer junija pozvale k bojkotu izbora za pesem Evrovizije 2019 v Izraelu. Njihov poziv so v začetku septembra v odprtem pismu, objavljenem v časniku The Guardian, podprli številni evropski in svetovni umetniki. Iz Slovenije sta pismo podpisala ženski pevski zbor Kombinat in glasbenik N'toko, med podpisniki so med drugim tudi Brian Eno, Wolf Alice in več udeležencev tega evropskega tekmovanja.

V pismu med drugim piše, da bi morali izbor prihodnje leto v Izraelu bojkotirati, "saj ta država že desetletja resno krši človekove pravice Palestincev".

Slovenijo je na 63. tekmovanju za pesem Evrovizije v Lizboni zastopala Lea Sirk. S skladbo Hvala, ne! se je uvrstila na 22. mesto.