premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

morski pes, avstrijska turistka Svet24.si

Morski pes avstrijski turistki odgriznil nogo in ...

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

miša-molk Njena.si

Miša Molk o pokojnem očetu hčere Ule Furlan

delius-barisic Ekipa24.si

Konec dvomov! Iz Olimpije prišlo sporočilo, ki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Kremelj kljub prepovedi upa na nastop ruske predstavnice na Evroviziji

Deli na:
Kremelj kljub prepovedi upa na nastop ruske predstavnice na Evroviziji

Foto: Profimedia

Kremelj upa, da bo Ukrajina ponovno razmislila o prepovedi nastopa ruske predstavnice Julije Samoilove na tekmovanju za pesem Evrovizije maja v Kijevu.

Razlog za prepoved je pevkin nastop na poletnem koncertu leta 2015 na območju Krima, ki ga je Ukrajini zasegla Rusija.

"Z našega vidika je odločitev o prepovedi popolnoma nepoštena in obžalovanja vredna," besede tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova povzema francoska tiskovna agencija AFP. Ob tem je Peskov izrazil upanje, da bo Kijev svojo odločitev ponovno pretehtal.

Juliji Samoilovi je Ukrajinska varnostna služba za tri leta prepovedala vstop v državo. Kot je pojasnila predstavnica varnostne službe Olena Gitljanska, so odločitev sprejeli v sredo, kot razlog pa je navedla kršitev ukrajinske zakonodaje.

Sedemindvajsetletna pevka, ki je od otroštva na invalidskem vozičku, je med drugim leta 2014 nastopila na zimskih paraolimpijskih igrah v Sočiju, junija 2015 pa na gala koncertu na Krimu, katerega cilj je bil popularizirati šport.


Po besedah Peskova Kremelj upa, da bo Kijev preklical svojo odločitev in da bo ruska predstavnica lahko nastopila na tekmovanju za pesem Evrovizije v Kijevu. Ob tem je Peskov kritiziral odločitev Ukrajine za prepoved nastopa tako pomembne tekmovalke ter dodal, da odločitev resno razvrednoti letošnje tekmovanje.

Pevka je že v sredo povedala, da je odločitev Ukrajine ni razžalostila in da upa na njeno spremembo. Dodala je, da ne razume, zakaj Ukrajina prepoznava grožnjo v "drobnem dekletu, kot je ona".

Letošnje sodelovanje Rusije v Kijevu je prežeto s političnimi napetostmi glede na to, da nekdanji sovjetski sosedi nista v dobrih odnosih, odkar si je Moskva marca leta 2014 priključila Krim.

Ukrajina razume izbiro Julije Samoilove za rusko predstavnico kot provokacijo, Rusija pa vztraja pri trditvi, da nasprotuje t.i. politizaciji tekmovanja, je še pisala AFP.

Nastop ruske izbranke z balado Flame is Burning je sicer že nekaj časa sprožal polemike. Rusija je z odločitvijo o tem, koga bo poslala v ukrajinsko prestolnico, odlašala do zadnjega, s tem pa sprožala medijska ugibanja, da bi se iz tekmovanja lahko tudi umaknila iz bojazni po protestih.