vročina, moški, park Svet24.si

Po ohladitvi nas čaka prvi vročinski val

robert tomazin Svet24.si

Janševi politični nastavljenci že izgubljajo ...

piarovci lobisti-2 Necenzurirano

To so zmagovalci Janševega pohoda na medije in ...

branko grims Reporter.si

Sramota, kaj počne Branko Grims: na twitterju ...

doncic Ekipa24.si

Auč, naravnost v ... Curry Dončiću pokazal, ...

charlotte Odkrito.si

Tega Kate Middleton ne sme narediti!

cristiano georgina 22 Ekipa24.si

Uh, kako je seksi! Ronaldova zaročenka po smrti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Svet SF: Nič ne vemo o odstopu direktorja Damjanoviča

Deli na:
Svet SF: Nič ne vemo o odstopu direktorja Damjanoviča

Foto: Bobo

Svet zavoda Slovenske filharmonije (SF) je sprejel izjavo za javnost, v kateri se je odzval na aktualna dogajanja v zvezi s stavko v zavodu.

Opomnili so, da svet zavoda ni seznanjen z namero odstopa direktorja SF Damjana Damjanoviča in dodali, da doslej nihče ni preverjal strokovnosti posameznih članov orkestra.

V minulem tednu je odzvanjalo neskladje med izjavami ministra za kulturo Toneta Peršaka ter direktorja SF Damjanoviča glede ministrovega predloga, da se krizo v SF reši z objavo razpisa za novega direktorja ter zamenjavo na tem mestu do 1. julija letos. Damjanovič namreč trdi, da omenjeni predlog ne obstaja - "obstaja samo kratek telefonski posvet, ki se ni zaključil z dogovorom, ki ga minister opredeljuje".

Damjanovič ne namerava odstopiti s položaja, prav tako o nameri ni seznanil sveta zavoda. V zavodu so v sporočilu za javnost opomnili, da je Damjanovič zaradi dvoma v zakonitost stavke pridobil pravno mnenje Inštituta za delovna razmerja in socialno varnost pri Pravni fakulteti Univerze v Mariboru. Na podlagi tega mnenja svet SF prav tako ugotavlja, da obstaja dvom v zakonitost stavke in v upravičenost blatenja ugleda maestra Uroša Lajovica.

"Ravnanje stavkajočih je po mnenju sveta neodgovorno do lastne ustanove in širše kulturne javnosti. Ugotavljamo nepripravljenost stavkovnega odbora k razumnemu reševanju aktualne problematike," med drugim piše v sporočilu, ki ga je podpisal predsednik sveta SF Otmar Zorn.

Svet zavoda je sicer v sporočilu povzel dosedanje dogajanje v filharmoniji. Že konec novembra je svet zavzel stališče, naj se trenja članov orkestra z dirigentom Lajovicem in direktorjem Damjanovičem umirijo ter rešujejo s pogovorom o odprtih vprašanjih. To je svet zagovarjal tudi ob kasnejšem zaostrovanju sporov.V svetu so spomnili, da je bilo poslovanje SF od leta 2012 do 2016 podvrženo več revizijam (Računsko sodišče, protikorupcijska revizija, Inšpektorat RS za delo in Inšpekcijski nadzor državnega proračuna), v okviru katerih ni bilo ugotovljenih bistvenih kršitev.

Da bi se trenja umirila, je svet na mediacijski seji 21. decembra, ko so stavkajoči pred, na koncu odpovedanim novoletnim koncertom, zahtevali odstop Lajovica, podprl predlog direktorja Damjanoviča, da bi z maestrom predčasno, vendar sporazumno, prekinil pogodbo o sodelovanju.

Zapisali so, da so tudi kasneje težili k umiritvi situacije, a stavkovni odbor po njihovih besedah: "Ni bil pripravljen na pomiritev z maestrom, ob tem pa tudi ni predočil konkretnih prijav zaposlenih, s katerimi bi dejansko prikazali maestrovo nekorektno komuniciranje oziroma kršenje pogodbe s SF."

Svet zavoda bi od ministra Peršaka pričakoval, da bi se "z vključitvijo v reševanje problematike informiral o morebitnih kršitvah, ki pa doslej niso bile dokazane". Dodali so, da dosedanje reakcije stavkajočih do maestra Lajovica niso bile podkrepljene z dokazi, da bi jih svet zavoda sploh lahko obravnaval.

"Zaradi dvomov maestra Lajovica v strokovnost posameznih članov orkestra predlagamo, da neodvisna komisija, tudi mednarodna, z avdicijo preveri usposobljenost zaposlenih v orkestru," so med drugim pozvali v svetu, v katerem si bodo kljub vsemu še naprej prizadevali "za razumno ureditev razmer".