severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

riera pm Ekipa24.si

Nora informacija! Albert Riera blizu vrnitve v ...

masterchef 3 obrez Njena.si

Slovo od skrivalnic: zmagovalec MasterChefa ...

825117_f103tenis_koper03t Ekipa24.si

Joj, kaj se je zgodilo Oblakovi izbranki: Olga ...

Magazin

Stolp Kristal: s 106 metri najvišji v Sloveniji in največja atrakcija Rogaške Slatine

Deli na:
Stolp Kristal: s 106 metri najvišji v Sloveniji in največja atrakcija Rogaške Slatine

Župan Občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič na otvoritvi Stolpa Kristal - Foto: Občina Rogaška Slatina

»Ponosen sem, da smo v Občina Rogaška Slatina dobili tako posebno znamenitost, ki bo prinašala prihodke občini in turističnim namestitvam. Gre za novo turistično atrakcijo naše občine, kjer so bodo dogajale številne aktivnosti in digitalne vsebine,« je dodal župan Občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič ob današnji prvi predstavitvi medijem najvišjega in edinega slovenskega stolpa v Sloveniji, razglednega stolpa Kristal.

V višino meri 106 metrov in bo obiskovalcem omogočal doživetje vse dni v letu, neodvisno od vremenskih razmer in letnega časa. Uradno slovesno odprtje razglednega stolpa Kristal Rogaška Slatina bo jutri ob 17. uri tudi s koncertom Nine Pušlar.

Stolp Kristal je edini stolp s kavarno na vrhu in edini v državi, ki omogoča interaktivne vsebine. Razgledni stolp Kristal ima pritličje z info točko in  prodajalno s spominki, na 96 metrih je kavarna s 40 sedišči, razgledom vse naokoli in adrenalinsko hojo po prosojnih tleh, na 100 metrih je panorama za mirnejše razgledovanje okolice in možnost virtualnega doživetja »Let s Pegazom«. Na 104 metrih je zadnja postaja z odprto teraso na prostem.

Foto: Občina Rogaška Slatina - Župan Občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič na otvoritvi Stolpa Kristal

Prostori na vrhu stolpa lahko naenkrat sprejmejo do 150 obiskovalcev. V okviru zunanje ureditve ob stolpu je tlakovan trg površine 740 m2. Skupna neto tlorisna površina objekta, vključno s strešno teraso, meri 582 m2. Do vrha vodi 594 stopnic in dvigalo. V petih prodajnih hiškah na trgu pred stolpom se bodo predstavljali lokalni ponudniki. Ob trgu je parkirišče za 51 osebnih vozil in 2 avtobusa ter javna izposojevalnica koles.

Izvedbeni del projekta Stolp Kristal Rogaška Slatina se je pričel z gradnjo spomladi leta 2022, trajal je dve leti. Realizirana vrednost projekta znaša pet milijonov evrov, od tega je dva milijona evrov prispevalo Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, razlika pa je zagotovljena iz lastnih virov Občine Rogaška Slatina in s pomočjo donatorjev.

Foto: Občina Rogaška Slatina - Župan Občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič na otvoritvi Stolpa Kristal

»Vesel sem, da smo samo v dveh letih zgradili najvišjo stavbo in stolp v Sloveniji z višino 106 metrov, kar predstavlja še dodatno atraktivnost tako za Občino Rogaška Slatina kakor tudi vso našo državo,« je sklenil Kidrič.

Rogaška Slatina se uvršča med 10 turistično najbolj obiskanih destinacij. Po številu prebivalcev se občina Rogaška Slatina od skupnih 212 slovenskih občin uvršča na 49 mesto, kar pomeni, da sodi med četrtino največjih občin v Sloveniji.

Foto: Občina Rogaška Slatina - Župan Občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič na otvoritvi Stolpa Kristal

VEČ INFORMACIJ O RAZGLEDNEM STOLPU KRISTAL ROGAŠKA SLATINA

Priprava projekta je potekala od leta 2019, s ciljema zagotoviti javno turistično infrastrukturo, ki bo vplivala na povečanje turističnega obiska in zagotoviti nov, od zunanjih dejavnikov neodvisen proračunski vir za financiranje prihodnjega razvoja Rogaške Slatine. Namen projekta je tudi pospešiti oživitev izbrane lokacije v bližini zdraviliškega jedra, ki je bilo dve desetletji opuščeno, kakor tudi vsaj posredno prispevati razvoju čim širšega kroga različnih turističnih ponudnikov na območju Rogaške Slatine. Aktivacija neizkoriščenih potencialov turistične destinacije je ključ, ki prinaša nova delovna mesta in dvig prepoznavnosti destinacije in Slovenije v tujini.
V pritličju Stolpa Kristal Rogaška Slatina je urejena info-točka s prodajo vstopnic in spominkov. Dvigalo za prehod v višje etaže stolpa je kapacitete 21 oseb, med 35-sekund trajajočo vožnjo je iz dvigala odprt razgled proti vzhodu.
Prva postaja na vrhu stolpa je kavarna na višini 96 metrov, ki med drugim zagotavlja 40 sedišč in omogoča uživanje v ponudbi ob 360 stopinjskem razgledovanju okolice. Zanimivost etaže je možnost adrenalinske hoje po prosojnih tleh s pogledom na neposredno okolico stolpa.

Naslednja postaja je na višini 100 metrov, v etaži poimenovani panorama. Namenjena je mirnejšemu razgledovanju okolice, tudi tu lahko obiskovalec izbira med pogledi v katerokoli smer. Precejšnje pozornosti bo deležna točka z VR doživetjem »Let s Pegazom.« V 10 minut trajajočem svetu virtualne resničnosti bo uporabnik poletel nad Rogaško Slatino, spoznal legendo o Pegazu, virtualno repliko znamenitega wandelbahna ter se na zabaven način seznanil z danostmi, znamenitostmi in zgodovino Rogaške Slatine.

Zadnja postaja na poti proti vrhu stolpa je odprta terasa na prostem, na višini 104 metre.

Prostori na vrhu stolpa lahko naenkrat sprejmejo do 150 obiskovalcev. Skupna neto tlorisna površina objekta, vključno s strešno teraso, meri 582 m2. Tudi 594 stopnic do vrha je svojevrstna zanimivost. Stopnišče bo dnevno odprto le v zgornjem delu, za prehajanje med etažami na vrhu stolpa. Glavna vez med pritličjem in vrhom bo seveda dvigalo. Infrastruktura omogoča implementacijo novih idej, s katerimi bo ponudba stolpa skozi leta ohranjala svežino in nagovarjala k vnovičnemu obisku.

V okviru zunanje ureditve ob stolpu je tlakovan trg površine 740 m2. V petih prodajnih hiškah na trgu se bodo predstavljali lokalni ponudniki. Ob trgu je parkirišče za 51 osebnih vozil in 2 avtobusa, na razpolago obiskovalcem je tudi javna izposojevalnica koles. Da bi območje trajnostno povezali z zdraviliškim jedrom, sta bila v letu 2022 realizirana projekta nadhod Sonce in parkirišče P+R. Izvedena povezava omogoča, da se lahko praktično vsak hotelski gost Rogaške Slatine do stolpa sprehodi s potjo skozi Zdraviliški park, promenado in čez 183 metrov nadhoda. In obratno, obiskovalec stolpa se lahko na raziskovanje lokalnih znamenitosti poda povsem mimo motoriziranega prometa.

Izvedbeni del projekta Stolp Kristal Rogaška Slatina se je pričel z gradnjo spomladi leta 2022, trajal je dve leti. Realizirana vrednost projekta znaša 5 milijonov evrov. Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je od tega prispevalo 2 milijona evrov, razlika pa je zagotovljena iz lastnih virov Občine Rogaška Slatina in s pomočjo donatorjev. Glavno postavko v strukturi realiziranih stroškov predstavljajo stroški gradnje v višini 4,7 milijona evrov. Glavni izvajalec gradnje je bila družba VG5 iz Ljubljane.

Za izdelavo projektne dokumentacije je bila na javnem natečaju izbrana družba Ponting, odgovorni projektant je dr. Viktor Markelj, soavtorja sta Rok Mlakar in za področje arhitekture Nande Korpnik iz družbe Korpnik produkcija. Izvedbo strokovnega gradbenega nadzora je izvajala družba Uniprojekt s Polzele, vlogo vodje nadzora je opravljal Jože Grobelnik. Dobavo in montažo opreme sta izvajali družbi Panles iz Rogaške Slatine in K-servis iz Grosuplja.
Upravljanje projekta v fazi obratovanja prevzema Javni zavod za turizem in kulturo Rogaška Slatina. Ciljno število obiskovalcev znaša 60.000 letno. Cena vstopnice za odrasle znaša 10 evrov, za otroke in skupine 8 evrov, za izkušnjo VR doživetja 3 evre.

Razen že omenjenih priložnosti, ki jih Stolp Kristal Rogaška Slatina prinaša v povezavi z razvojem lokalnega turizma, je za konec potrebno omeniti vpliv na povezovanje celotnega območja Obsotelja in Kozjanskega. Obiskovalci nove atrakcije bodo svoj obisk zagotovo izkoristili tudi za ogled Muzeja na prostem Rogatec, Muzeja baroka v Šmarju pri Jelšah, obnovljenega Gradu Podčetrtek Aninega dvora ali pa Bobrovega centra. Vrhunskih doživetij v tem delu Slovenije je enostavno veliko.