Revija Reporter
Slovenija

Razkrivamo: to je na triletno zaporno kazen obsojeni Rus, ki na Štajerskem gradi luksuzni hotel

Nenad Glücks
1 14.453

31. maj. 2023 6:00 Osveženo: 7:10 / 31. 5. 2023

Deli na:

Leta 2011 so Rolana Bocojeva poslali v pripor, potem ko so kriminalisti razkrili, da sta kot davčna uslužbenca s sodelavko oškodovala državo.

arhiv Reporterja

Ruski poslovnež Rolan Bocojev, ki v Rogaški Slatini gradi hotel, je bil v Rusiji priprt in obsojen, ker naj bi kot davčni uradnik zlorabil svoj položaj.

Ekskluzivno razkrivamo temno stran o investitorju, ruskem državljanu Rolanu Bocojevu. Naši viri so nas namreč opozorili, da je bil gospod leta 2013 v Rusiji obsojen na tri leta zapora zaradi zlorabe položaja, ko je bil na čelu lokalnega davčnega urada v moskovski regiji.



Tako je ruska tiskovna agencija Ria Novosti julija 2013 poročala, da je začela veljati sodba zoper Bocojeva in soobsojenko Eleno Ovčinikovo (prav tako je bila obsojena na tri leta zapora), ki je bila njegova namestnica na davčnem uradu. Šlo je za goljufijo, s katero sta si nelegalno prisvojila 37 milijonov rubljev (tedaj okoli 925 tisoč evrov), pri čemer sta skušala ukrasti še dvakrat višji znesek, vendar so jima kriminalisti to preprečili.

Po zapisu agencije RIA Novosti je Bocojev priznal krivdo in se zavezal, da bo državi plačal odškodnino. Podjetjem, pri katerih se je dogovoril z direktorji, je njegov davčni urad vračal DDV, čeprav do tega niso bila upravičena, denar pa je pristal pri njem. Da ga ne bi izsledili, so bili posamezni zneski do največ treh milijonov rubljev (tedaj 75 tisoč evrov).

Premoženje Bocojeva je zasegla država. Slednji je bil sicer med preiskavo v priporu. Tako je portal life.ru decembra 2011 objavil, da je moskovsko sodišče v okraju Tvertskoj odločilo, da bodo tedanjega uradnika davčne uprave priprli, saj bi lahko vplival na preiskavo ali pobegnil. Poudarili so, da ima nepremičnine tudi zunaj Ruske federacije: hiši v Španiji in Sloveniji.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24