Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Sodnica, ki toži Gorenaka, svojo izkušnjo primerja s čarovniškim procesom (VIDEO)

Deli na:
Sodnica, ki toži Gorenaka, svojo izkušnjo primerja s čarovniškim procesom (VIDEO)

Urška Klakočar Zupančič med pogovorom o knjigi - Foto: Igor Gošte

Kar dolgo je trajalo, da so se epidemiološke razmere v tolikšni meri izboljšale, da so lahko v zagorski knjižnici ponovno organizirali dogodek v živo. Kar nekaj časa so namreč potekali prek spleta. Skupaj z ZLU so pripravili predstavitev knjige znane sodnice Urške Klakočar Zupančič z naslovom Gretin greh.

Sam, ki sem dogodek vodil, sem o njenem zgodovinskem romanu za Reporter napisal: "Roman Gretin greh ima tudi podnaslov Naj se bog usmili njene duše. A o tem kasneje. Ne pomnim, kdaj sem se nazadnje tako hitro sprehodil od prve do zadnje strani. Zgodovinski roman, ki se dogaja v 17.stoletju v Sevnici, kjer je avtorica romana Urška Klakočar Zupančič odraščala, od prve do zadnje strani nakazuje njeno veliko poznavanje tematike, ki jo ponuja manj in bolj zahtevnim bralcem. Od življenja baronov in njihovih podložnikov, do kmečkih puntov, znanj različnih obrtnikov, prvih poskusov medicine, do tistih redkih, ki so upali v roke vzeti kakšno knjigo. Skozi roman bežno spoznamo nekatere takrat pomembne pisce literarnih del, katerih vrednost pravzaprav spoznavamo šele zadnja desetletja. Ko so dela nastajala, so bili njihovi pisci preganjani, knjige pa so končale v ognju. Takratno veliko sovraštvo med katoliki in protestanti bi nam moralo biti v poduk in opozorilo, kam nas lahko pripelje medversko sovraštvo. V središče tekoče pripovedi je postavljena lepa in vedoželjna Greta, in kot taka primerna za sadistične preganjalce namišljenih čarovnic. Čeravno v podnaslovu piše, da naj se bog usmili njene duše, je imel zagotovo več dela s tistimi, ki so Greti in drugim preganjanim ženskam storili krivico. Kdo bi po uvodnem poglavju, ki nakazuje konec, lahko ocenil, da nima smisla prebrati roman do konca, a bi s tem zamudili literarno bogastvo ene najlepših zgodb naše preteklosti. Roman je izšel pri založbi Primus."

V pogovoru z avtorico knjige boste lahko slišali tudi marsikaj zanimivega o njenem življenju, o hobijih, soočenju s sinovo hudo boleznijo in tudi kaj o tem, kaj pomeni svoboda govora oziroma izražanja. Sodnica Urška Klakočar Zupančič je bila namreč pred kratkim oproščena vseh obtožb disciplinske tožilke zaradi zapisa, ki ga objavila na zasebnem profilu na družbenem omrežju. Tudi o tem je spregovorila na predstavitvi knjige.



"Ta knjiga je nastajala mnogo pred mojim 'čarovniškim procesom'. Nikoli nisem mislila, da se bo zgodil. Hvala bogu, nisem končala tako kot Greta. Izkušnja, ki sem jo imela s svojim bolnim sinom, je bila tako močna, da me nobena stvar ne bo več podrla," je povedala na predstavitvi knjige, ko je govorila o svojem sodnem procesu in dodala: "Drugi sodniki so mi rekli, jaz pa ne bi mogel tega zdržati. Tega grozljivega medijskega pritiska in groženj, ki so prihajale." Dodala je še, da je sama dovolj močna, ker ve, da ni hujšega, kot če na rokah držiš svojega otroka in ne veš, ali bo še zadihal.

Več pa ob spremljanju posnetka.