nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Slovenskega risa bodo pred izumrtjem skušali rešiti z risi iz Slovaške in Romunije

Deli na:
Slovenskega risa bodo pred izumrtjem skušali rešiti z risi iz Slovaške in Romunije

Foto: Arhiv Reporterja

Risu zaradi majhne populacije v Sloveniji grozi ponovno izumrtje, zato Zavod za gozdove Slovenije pripravlja projekt, v katerem je predvidena doselitev risov z območja Slovaške in Romunije. S tem se bo izboljšala genetska raznolikost populacije, ki je ključna za ohranitev risa v Sloveniji.

Risu pri nas grozi ponovno izumrtje predvsem zaradi majhne velikosti populacije in s tem povezanih težav parjenja v sorodstvu. Po oceni ministrstva za okolje in prostor v Sloveniji živi zgolj še 10 do 15 risov.

Ministrstvo je v sodelovanju z zavodom za gozdove, Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani in Lovsko zvezo Slovenije pripravilo strategijo ohranjanja in trajnostnega upravljanja risa v Sloveniji za obdobje od leta 2016 do leta 2026, ki je trenutno v postopku sprejemanja na vladi.

V strategiji so opredelili pravni, organizacijski in vsebinski okvir ukrepov za vzpostavitev in dolgoročno ohranjanje ugodnega stanja risa v Sloveniji.

V strategiji je kot ohranitveni cilj opredeljena genetsko stabilna in vitalna populacija, ki jo bodo upravljali na populacijski ravni. Skladno s tem ciljem je v pripravi projekt, ki ga bo zavod za gozdove v sodelovanju s partnerji iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Avstrije, Romunije in Slovaške letos prijavil na razpis evropskega finančnega mehanizma LIFE.

Projekt bo obsegal vse vidike upravljanja te kritično ogrožene živalske vrste. Ključno pri izvedbi takšnega projekta je sodelovanje z lovci in ozaveščanje širše javnosti o pomenu ohranjanja te vrste v ekosistemu, spremljanje stanja v populaciji ter aktivno sodelovanje s sosednjimi državami.

V projektu je predvidena doselitev risov na območje Slovenije, in sicer z območja Slovaške in Romunije, kjer se nahaja karpatska populacija risov. Slednji pripadajo vsi živeči risi na območju Slovenije, poleg tega pa je to najbližja viabilna populacija, ki je bila v preteklosti povezana s slovensko populacijo. Doselitev živali bo izboljšala genetsko raznolikost populacije, ki je ključna za ohranitev risa v Sloveniji.