favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Slovenija želi Plečnikovo Ljubljano spraviti na Unescov seznam: o razpadajočem stadionu raje molči

Deli na:
Slovenija želi Plečnikovo Ljubljano spraviti na Unescov seznam: o razpadajočem stadionu raje molči

Foto: Grega Wernig / M24

Vlada bo na današnji seji obravnavala projekt nominacije stavbnih in urbanističnih del arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani za vpis na Unescov seznam. Vpis na poskusni seznam z naslovom Brezčasna, humanistična arhitektura Jožeta Plečnika je Slovenija na Center za svetovno dediščino oddala januarja 2018, rok za oddajo dosjeja je konec meseca.

Slovenija je od leta 2011 s Češko sodelovala pri pripravi transnacionalne nominacije stavbnih in urbanističnih del Plečnika v Ljubljani in Pragi. Po prekinitvi sodelovanja je začela s pripravo serijske nacionalne nominacije Plečnikovih del v Ljubljani za vpis na Unescov seznam z delno spremenjeno vsebino.

Konec januarja 2018 je ministrstvo za kulturo v sodelovanju z ministrstvom za zunanje zadeve in veleposlaništvom v Parizu oddalo na Center za svetovno dediščino posodobljen vpis na poskusni seznam. Rok za oddajo dosjeja je 31. januar, s čimer je nominacija uradno sprejeta in vključena v evalvacijski ciklus 2020-2021. Odbor za svetovno dediščino bo nominacijo predvidoma prvič obravnaval na zasedanju julija 2021, možne odločitve pa so vpis, odlog preložitev nominacije ali negativna odločitev, piše v vladnem gradivu.

Nominacija vključuje spomeniško območje z izbranimi stavbnimi in urbanističnimi ureditvami, ki je nastalo v strnjenem obdobju med obema svetovnima vojnama kot rezultat Plečnikovega dela.

Nominacijo sestavlja šest sklopov: vodna os mesta z nabrežji Ljubljanice z mostovi, od Trnovskega pristana do Zapornice, kopenska os z Vegovo ulico z Narodno in univerzitetno knjižnico in Kongresnim trgom s parkom Zvezda, ureditev arheološkega parka Rimski zid, Plečnikove Žale ter cerkvi v sv. Mihaela in sv. Frančiška Asiškega. Slavni stadion za Bežigradom, ki je danes zarasla ruševina, jasno ni del nominacije.