Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Slovenci že vneto lovijo Pokemone

Deli na:
Slovenci že vneto lovijo Pokemone

Foto: Bobo

Priljubljena igrica Pokemon Go za pametne telefone, ki igralcem omogoča, da s popotovanjem po resničnih lokacijah iščejo in lovijo digitalne like iz priljubljene serije Pokemon, je od sobote na voljo tudi v Sloveniji. Na novem seznamu držav je poleg Slovenije še 25 drugih, skupno pa je igra zdaj uradno na voljo v 34 državah.

Na najnovejšem seznamu držav, kjer je mobilna igra Pokemon Go uradno na voljo, so se poleg Slovenije znašle še Avstrija, Belgija, Bolgarija, Hrvaška, Ciper, Češka, Danska, Estonija, Finska, Grčija, Grenlandija, Madžarska, Islandija, Irska, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Norveška, Poljska, Romunija, Slovaška, Švedska in Švica.

Igra je bila sicer sprva na voljo v ZDA, Avstraliji in Novi Zelandiji, kmalu po tem pa so jo lahko igrali tudi v Nemčiji, Španiji, Veliki Britaniji, Italiji in na Portugalskem. V rojstnem mestu Pokemon Go - na Japonskem - igrica še ni na voljo. Igra je sicer namenjena uporabnikom mobilnih naprav, konkretneje uporabnikom operacijskih sistemov Android in IOS. Brezplačno jo lahko prenesejo v Googlovi spletni trgovini Play Store in Applovi App Store.

Slovenski navdušenci nad igro Pokemon Go se že povezujejo tudi na družabnih omrežjih. Na Facebooku denimo obstaja neuradna stran Pokemon Go Slovenija z več kot 10.000 sledilci. Mnenja ter nasvete pa si lahko izmenjajo tudi na slovenskem Pokemon Go forumu. Igralci se srečujejo tudi na srečanjih oz. Pokemon Go meetup-ih po različnih krajih Slovenije, ki so priložnost za izmenjavo nasvetov in učenja novih trikov.

Koncept igre sicer ni nov, saj so tovrstne igre, ki temeljijo na dodani oz. obogateni resničnosti, obstajale že prej. Kot poudarja socialna antropologinja s fakultete za družbene vede Eva Vrtačič, se uspeh igre ni zgodil čez noč, saj imata tako Pokemon kot podjetje Niantic Labs, ki je igro razvilo, za sabo svojo zgodovino in bazo navdušencev. Poleg tega igra temelji na enaki tehnologiji kot igra Ingress istega podjetja. "Lahko bi rekli, da je Pokemon Go poenostavljen Ingress s slavnimi liki," meni Vrtačičeva.

Dolgoletni novinar s področja informacijske tehnologije ter avtor bloga Tehnozvezdje Matjaž Ropret uspeh igre pripisuje predvsem kombinaciji sveže, izvirne ideje in atraktivne izvedbe. "Avtorjem je dobro uspelo doseči t. i. igralnost, dogajanje je s spreminjanjem igralčeve lokacije ves čas drugačno, igra spodbuja tekmovanje med igralci in navsezadnje pametno izkorišča znanje in predvsem mlajši populaciji ljubke karakterje - Pokemone."

Kot je poudarila Vrtačičeva, se tako, kot pri vsaki drugi stvari, ki obnori svet, tudi tu kažejo možnosti zlorab in iskanja zaslužka in poskusi promocije lastnega posla. Prav tako ni nič novega to, da ima tehnologija lahko negativne posledice, dodaja. "Toda tehnologija sama po sebi ni dobra ali slaba, takšni so ljudje, ki jo upravljajo. Škodljive posledice Pokemona so škodljive posledice splošnega, sistemskega stanja v družbi," je prepričana Vrtačičeva.

Uporaba aplikacije prinaša tudi številna tveganja za informacijsko varnost ter osebne podatke njenih uporabnikov. Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) opozarjajo, da se s strinjanjem s splošnimi pogoji uporabe Pokemon Go uporabniki odrečejo tako rekoč vsem pravicam proti založniku igrice.

Pri Niantic Labs so namreč po besedah ZPS v pogoje skrili določilo, ki potrošniku odvzema vse pravice do tožbe proti podjetju, vključno s sodelovanjem v morebitni skupinski tožbi. Vse nevšečnosti, ki bi se lahko pojavile med uporabo storitve, je tako po splošnih pogojih uporabe mogoče reševati le z zasebno arbitražo izven sodnih dvoran.

Določilo, da se uporabnik odreka možnosti tožbe, je sicer mogoče preklicat, in sicer najkasneje v 30 dneh potem, ko so uporabniki naložili igrico, dodajajo v ZPS. Igralcem Pokemon Go svetujejo, da čim prej pošljejo e-poštno sporočilo na termsofservice@nianticlabs.com z besedami "Arbitration Opt-out Notice" v predmetu in jasnim sporočilom, da odstopajo od določila o arbitraži, ki je zapisano v splošnih pogojih uporabe storitve Pokemon Go.

Tudi po mnenju Domna Saviča so varnostna tveganja pri Pokemon Go vsekakor prisotna. Zaradi problematičnih pogojev uporabe ter razvoja aplikacij, ki se jih razvijalci varnostnih tveganj lotevajo po liniji najmanjšega odpora, lahko hitro ugotovimo, da je Pokemon Go "zasebnostna tempirana bomba", meni Savič.

Igra Pokemon po svetu sicer sproža precejšnje dvome o fizični varnosti njenih igralcev ter drugih ljudi. V številnih državah beležijo vse večje število kršitev in nesreč, povezanih z omenjeno igro, pri čemer igralci denimo Pokemone lovijo kar med vožnjo avtomobila.

Slovenska policija sicer udeležence v cestnem prometu poziva, da spoštujejo cestno prometne predpise. "Vozniki med vožnjo naj ne uporabljajo mobilnih telefonov, temveč naj bodo pozorni na prometno ureditev in dogajanje v prometu. Nasveti veljajo tudi za pešce, ki morajo v cestnem prometu prav tako spoštovati cestno-prometne predpise," so sporočil iz Generalne policijske uprave.

Prispevek z dodatnimi izjavami je v celoti na voljo na spletnem naslovu https://goo.gl/rPYDxl.