Revija Reporter
Slovenija

Druga plat nesreče s pletno na Bledu: Zakaj so bili turisti iz Južne Koreje brez reševalnih jopičev?

Biserka Karneža

3. feb. 2018 14:43 Osveženo: 14:50 / 03. 2. 2018

Deli na:

Območje, kjer se je prevrnila pletna s korejskimi turisti.

STA

Kdo bo prevzel odgovornost za to, da potniki na pletni niso imeli na voljo reševalnih jopičev?

Ob nesreči s pletno, ko je 2.februarja padlo v Blejsko jezero vseh deset potnikov, se je blejski župan Janez Fajfar spraševal, čemu so sploh želeli na otok v tako slabemu vremenu.

Vprašanje je napačno. Zakaj ni raje poudaril neodgovornega ravnanja pletnarja, saj ta verjetno najbolje ve, kdaj so razmere za plovbo nevarne? Prav bi bilo, če bi se župan vprašal še o tem, ali je pletnar sploh ponudil potnikom reševalne jopiče pred plovbo?

O dostopnosti reševalnih jopičev in o tem, ali je bil na kraju dogodka reševalec, smo vprašali medobčinsko inšpektorico Majo Zupanc, vendar ni želela dati izjave. Napotila nas je na edinega inšpektorja za plovbo po celinskih vodah v Sloveniji, nato nam je predlagala, da naslovimo vprašanja ta ponedeljek na vodjo medobčinskega inšpektorata.

Kot vemo, je to Primož Lah, zato smo ga poklicali po telefonu, a je bil nedosegljiv. Zanima nas namreč, kako se izvaja odlok o plovbnem režimu po Blejskem jezeru, tudi to, ali so pletnarji dolžni ponuditi potnikom reševalni jopič, ali se potnik, ki ne zna plavati, sploh lahko vkrca na plovilo brez jopiča.

Po naših informacijah je prišlo do nesreče zato, ker sta dva izmed udeležencev odrinila pletno z obale pri Mlinu in ob tem padla v vodo. Pletna, ki se je začela nagibati na eno stran, se je zvrnila nanju, iz nje so padli v vodo vsi potniki; gre za turiste iz Južne Koreje.

Doslej ni bilo nikjer omenjeno, da je eden od udeležencev, ki se je začel utapljati pod pletno, padel v nezavest. Samo prisebnosti vodnice iz Nizozemske gre zahvala, da ga je takoj začela oživljati. V tistem usodnem trenutku ni bilo v bližini nobenega drugega reševalca.