princ william, princ harry, meghan markle, kate middleton Svet24.si

Tega Kate Midleton še danes ni odpustila Meghan ...

Užgorod Svet24.si

Po poljskih v blokado še slovaški tovornjakarji,...

slovenske-železnice, železniška-postaja-jesenice Necenzurirano

To je železniška postaja, ki nas bo stala 126 ...

bobnar lindav mnz Reporter.si

(EKSKLUZIVNO) Sova ovadila Bobnarjevo in Lindava

kopitar Ekipa24.si

Kopitar in holivudski uvod v tekmo: Slovenec, ...

Leonardo_Diffusion_XL_burning_planet_earth_due_to_supervolcano_2 Odkrito.si

Prerokbe, ki ledenijo kri v žilah

ronaldo Ekipa24.si

Ronaldo s pomočjo partnerja ogoljufal številne?!...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Slikar Nikolaj Beer o Svetlani Makarovič na odru CD: Gospa je reševala neke svoje stare zadeve (VIDEO)

Deli na:
Slikar Nikolaj Beer o Svetlani Makarovič na odru CD: Gospa je reševala neke svoje stare zadeve (VIDEO)

Igor Gošte - Foto: Slikar Nikolaj Beer

Nikolaj Beer se je rodil v Križevcih. Že dolga desetletja živi na Izlakah. Je eden najbolj prepoznavnih slovenskih slikarjev, ki se je svoj čas veliko družil zdaj že pokojnim Janezom Knezom, danes pa rad poklepeta z zasavskim slikarjem Milanom Razborškom.

Nikolaj Beer je ob letošnjem kulturnem prazniku prejel nagrado Prešernovega sklada. V intervjuju nam je razodel svojo življenjsko zgodbo. Odraščal je v evangeličanski družini z bratom in sestro, očetom poštnim uradnikom in mamo gospodinjo, ki je rada brala. Veliko časa je preživel v prostorih pošte, ki je delovala v njihovi domači hiši. Tu se je naučil brati, tu je naslikal tudi svoje prve portrete.

Slišali boste, kako se je izognil služenju vojaškega roka, kakšno je bilo njegovo nedavno srečanje z Milanom Kučanom in tudi, kako rad je igral nogomet. V mladostniških letih tudi z zdaj že pokojnim prvim škofom slovenske evangeličanske cerkve Gezo Ernišo.

Povedal nam je marsikaj zanimivega o rodnem Prekmurju, ki ga tako rad upodablja na svojih slikah. Zemlja, po kateri je v otroških letih hodil bos, njive in hiše so tudi pogosti motivi njegovega umetniškega ustvarjanja. Nikoli ni silil v prve vrste. Zato ga tudi prihod Svetlane Makarovič na oder Cankarjevega doma ob koncu proslave ni zmotil. „Gospa je reševala neke svoje stare zadeve,“ nam pove.

Povedal nam je tudi, kako je spoznal svojo življenjsko sopotnico in tudi, ali se kot slikar s težkim srcem poslovi od kakšne svoje slike. Teh in razstav se je skozi leta nabralo veliko. Še vedno ustvarja. Pravi, da najraje zjutraj ali zgodaj dopoldne pri dnevni svetlobi. Morebiti je ravno zato v njegovih delih toliko barvite svetlobe. Te pa dandanes v tem temnem času vojn in sovraštva še kako manjka.

Foto: Igor Gošte - Igor Gošte in slikar Nikolaj Beer