Revija Reporter
Magazin

Jože Potokar Cvrčo, slikar in nekdanji rudar: Največ, kar sem v jami doživel, povedo moje slike

Igor Gošte
1 720

1. avg. 2021 20:00

Deli na:

Jože Potokar Cvrčo, slikar in nekdanji rudar

Primož Lavre

Jože Potokar Cvrčo, je unikatni slovenski slikar. Takšni slikarji se lahko rodijo in izoblikujejo le v okolju, ki ti omogoča pogled v nedrje zemlje. V temačen prostor globoko pod površjem, kjer ti je pogosto edina misel, kdaj boš spet videl zunanjo svetlobo in se nadihal čistega zraka. "Vedno me v slikarstvu nazaj vlečeta črna in bela barva, na neki način tema na eni strani in svetloba na drugi. To prihaja iz notranjosti. To je moje doživljanje jame," nam je ta zanimivi upokojeni rudar in slikar povedal o svojem likovnem ustvarjanju.

Prebrali boste lahko tudi marsikaj zanimivega iz življenja rudarskih otrok in rudarjev, ki so živeli dostikrat povsem drugačno življenje, kot ga poznamo drugje po Sloveniji. Temu primerno je tudi njihovo besedišče, ki ga namerno nismo spreminjali. Je tako kot naš tokratni sogovornik unikatno.



Tako kot njegovo razmišljanje o razprodaji ali kar kraji nekoč državne lastnine. Tako slikovito to pove v povsem zasavski govorici: "Če so nas včasih naši »fotri« dobili pri kraji, so nas 'nagarbali kot prasce', novodobne lopove pa zdaj vsi pustijo pri miru, ker imajo verjetno vsi nekaj koristi od njih." Tem njegovim mislim res nimamo kaj dodati.

Sicer pa boste v tiskani izdaji lahko prebrali, kako so našega sogovornika v svoj zaprti krog sprejeli akademski slikarji, že pokojna Janez Knez in France Kopitar, kakšen vpliv na njegovo ustvarjenje je imel nekdanji kulturni minister Zoran Poznič, kaj pomeni, če  zapišemo, da so knapi naredili "plavega", kako so si ob mrzlih zimah v skromnih stanovanjih s "ciglom" pogreli noge in tudi marsikaj zanimivega o slikarjevem umetniškem ustvarjanju.

Nekaj njegovih del prežetih z rudarsko tematiko si lahko ogledate tudi na razstavi v nekdanji rudarski "vašhavi" in seveda v tiskani izdaji. Za konec nam pove še to: "Mi rečemo 'kurba, je lepo vreme' ali 'kurba, je tale dobra baba'."

Seveda to ni mišljeno kot neka grda kletvica. To je preprosto nekakšen knapovski kompliment lepemu vremenu ali dekletu.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24