Hajni Blagne Dobra karma

Mlajši brat Helene Blagne že 40 let živi ...

I-rosvita pesek-pl004 Svet24.si

Morda pa je še čas za streznitev in lepše ...

ivan zidar pl Reporter.si

Vojna zakoncev Zidar (2.): Osebni stečaj Ivana ...

Janša in Pivec Svet24.si

Političarke, ki jih odnaša kljub zaupanju ...

Screenshot 2020-04-14 at 13.53.29 Necenzurirano

Ne STA, Urbanija pretaka javni denar v zasebne ...

koala na smrčki Odkrito.si

Nenavadni "okrasek" se je priplazil sam

jožica in jože rožen Njena.si

Jože si želi Jožico, kaj pa na to pravi ona?

Magazin

Sledi korakov: vsestranski umetnik Goran Ajtič (VIDEO)

Deli na:
Sledi korakov: vsestranski umetnik Goran Ajtič (VIDEO)

Goran Ajtič - Foto: Igor Gošte

Tokratno oddajo smo posneli v zanimivi hiši pokojnega arhitekta Igorja Ajtiča, ki se je podpisal tudi pod nekatere znane stavbe v Zasavju in Sloveniji. Njegov sin Goran Ajtič ni šel po njegovih potek arhitekture, ampak se je našel v filmski umetnosti in v zadnjih letih tudi v pisanju novel in romanov.

Letos mu je tako pri založbi Primus izšel knjižni prvenec, roman Njegovo mnenje. Roman je namenjen v prvi vrsti vsem ljubiteljem nadžanrskih stvaritev, kjer je zgodba dejansko zgrajena na takšnem nivoju, da ji je težko določiti en sam žanr. Poleg tega se jo priporoča tudi vsem tistim bralcem, ki jim ni tuj pojem nadrealističnega, saj roman mnogokrat zaide bodisi v nerazložljive (nepredvidene) bodisi celo paranormalne vode.


Obenem ne manjka prikaza in kritike družbe, kar je obenem podkrepljeno celo s kriminalnim primerom velikih razsežnosti; tako imamo opraviti, poleg življenjskega sloga glavnega protagonista (kjer je prav tako velik poudarek) z razno paleto kriminalnih, erotičnih in filozofskih vložkov. Takšno je seveda tudi življenje: včasih veselo in urejeno, spet drugič uničeno in grozljivo, pa komično in abstraktno …

Zaradi pogledov in filozofije glavnega protagonista si lahko bralec – odvisno od osebnosti človeka – knjigo vzame kot fikcijski prikaz enega leta življenja pisatelja Norberta Lansa, lahko kot satiro človeške družbe nasploh, kot temačni triler ali celo kot komedijo, lahko precej lahkotno ali pa prav nasprotno zelo resno; medtem ko bo knjiga nekoga zabavala, bo drugega razjezila, tretjega pa morda pahnila v nekakšno globlje razmišljanje.

V vsakem primeru pa je roman namenjen bralcu odprtega, izjemno svobodomiselnega duha. V oddaji smo se dotaknili tudi Goranovega filmskega ustvarjanja in njegovega dolgoletnega sodelovanja s televizijo ETV, za katero je z avtorjem te oddaje posnel serijo zgodovinskih oddaj. Več pa ob spremljanju oddaje.

Loading...