Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Sledi korakov: Jože Vukič, nekdanji bobnar ansambla Zasavci (VIDEO)

Deli na:
Sledi korakov: Jože Vukič, nekdanji bobnar ansambla Zasavci (VIDEO)

Jože Vukič, nekdanji bobnar ansambla Zasavci. - Foto: Igor Gošte

Jože Vukič je bil dolga leta član ansambla Zasavci, ki nam je v letih svojega delovanja, torej vse od leta 1968, podaril veliko zimzelenih uspešnic. Tako narodnozabavnih kot zabavnih. Spomnimo se skladb Nič več bolera, Sreča je, Pridi k meni, Bela snežinka, ki jih boste slišali v oddaji in mnogih drugih.

Po uvodni pesmi nam je Jože predstavil skromno življenje njegove družine. Njegova mati, ki prihaja z Velikih Lašč in njegov oče s Hrvaške, sta imela pet otrok. Jože je bil najstarejši med njimi. Star komaj deset let je leta 1964 v rudarski nesreči izgubil očeta. "Mi smo takrat zelo težko živeli. Pet otrok je bilo potrebno preživeti. Na srečo pa so nam pomagali mamini in očetovi sorodniki. Tako da so nam kar prek vlaka pošiljali hrano, od krompirja naprej. Pa tudi sami smo imeli vrt, kjer smo pridelali nekaj zelenjave," pove Jože. Njegova mati, ki je bila zelo verna, tudi vsi otroci, je želela, da bi Jože postal duhovnik. Slišali boste njegovo zgodbo povezano s tem, tudi kako je delal za družbo Ognjišče, kako je revnim vozil, kar so potrebovali.

Foto: Igor Gošte - Igor Gošte in Jože Vukič

V nadaljevanju je govoril o svoji glasbeni poti, od nastopa po cerkvah z glasbeno skupino. Srečal se je tudi z zagorsko godbo, se kalil v vojaškem ansamblu, igral z nekaterimi glasbenimi skupinami, tudi z bratoma Jelševar in nam povedal, kako je prišlo do dolgoletnega sodelovanja z ansamblom Zasavci. Član zasedbe je bil ves čas, vse do trenutka, ko so se skupaj odločili, da bodo uspešno glasbeno pot končali. "Če nekoga 48 let ni veliko doma, torej ga ni doma z družino, tudi sam sem 34 let igral za Zasavce, potem je normalno, da je enkrat vsega dovolj." Jože je pri Zasavcih kar 34 let igral na bobne in občasno na bas kitaro. Povedal nam je, da v letih igranja za Zasavce skoraj ne pomni prostega vikenda, ki bi ga preživel z ženo in svojima sinovoma. Podobno je bilo tudi za Silvestrovo, ko so Zasavci mnogokrat igrali. Pogosto so nastopali tudi v tujini. Nihče pa ni živel od glasbe, ampak so vsi sočasno hodili še v službo. Jože na Siporex, kjer so imeli za njegovo glasbeno ustvarjanje razumevanje. Marsikaj lepega je povedal tudi o drugih članih ansambla, še največ o čudovitem glasu njihovega pevca Jožeta Budna, za katerega so rekli, da je slovenski Roy Orbison ali slovenski Fred Mercury. Jože danes uživa ob igri z dvema vnukoma in dvema vnukinjama, še vedno rad spremlja glasbene novosti, kdaj pa poprime tudi za akustično kitaro in kaj zapoje. Če pa bi Zasavce povabili v kakšno oddajo, pa bi morebiti prišli in tudi kaj zaigrali. Ob kocu je povedal še zanimivo zgodbo povezano s skladbo Bela snežinka, ki jo pogosto slišimo v izvedbi še ene zasavske skupine Veter. Manj je znano, da so jo posneli tudi Zasavci. Slišali jo boste po koncu pogovora.