dakota johnson Dobra karma

Ganljivo priznanje slavne igralke: na terapijah ...

princ charles, meghan markle, princ harry Svet24.si

FOTO: Harry in Meghan pokazala Archieja, princ ...

Zmago Jelinčič, Monika Jelinčič Reporter.si

Bivši sosed o Zmagu Jelinčiču: Nekoč je ...

igor zorčič Svet24.si

Poslanci še ne bodo odločali o Zorčičevi ...

DOG342X7R5156 Necenzurirano

Kako je Janša uredil cepivo za zdravnika blizu ...

polona-kranjc Njena.si

Nova drama: Šokanten izbruh mirne Polone

FINAL_fullsize_klemenslakonja_04012021_1025 1 Njena.si

Slakonja delil redek posnetek sinov

Magazin

Slavni roker Bryan Adams se je prelevil v fotografa

Deli na:
Slavni roker Bryan Adams se je prelevil v fotografa

Bryan Adams - Foto: Profimedia

V londonski galeriji Atlas je prvič v Veliki Britaniji na ogled razstava Homeless z fotografskimi portreti uličnih prodajalcev časopisa The Big Issue. V veliki meri brezdomne prodajalce je v Londonu med letoma 2011 in 2017 fotografiral priznani kanadski glasbenik Bryan Adams. Dobrodelna razstava je odprta do 5. junija.

Portreti prikazujejo moške in ženske, obrnjene proti objektivu, ki se prijetno počutijo in so prikazani z eleganco in neposrednostjo, ki sta možni le ob zaupanju v osebo za kamero, poroča portal Art Daily.

Fotografije z belim studijskim ozadjem so polne smeha, introspekcije in dostojanstva. Portreti še posebej v času pandemije opominjajo na preveliko število brezdomcev na ulicah.

John Bird, eden od ustanoviteljev časopisa, ki so ga začeli izdajati leta 1991 kot odziv na vse več brezdomcev in oseb v ranljivih nastanitvah, je dejal, da portreti niso nič prijetnega ali eksotičnega, niso žalostni obrazi revnih in zaskrbljenih. "Vsak prikazuje edinstvenega posameznika, ki jih je Adams ujel v objektiv za naš razmislek. Portreti pričajo o težkih izkušnjah in težavnih nočeh, prebitih zunaj. Nihče ne gre skozi to življenje brez tega kopičenja izkušenj," je prepričan Bird.

Adams je predal izbiro svojih fotografij direktorju galerije Atlas Benu Burdettu, ki je izbral serijo portretov večinoma brezdomnih prodajalcev. "V preteklem letu nas je veliko uživalo v varnosti in zatočišču doma, zaradi česar sem začel premišljevati o ljudeh, ki nimajo domov, ki bi jim bili zatočišče," je dejal Burdett.Po njegovih besedah je pandemija razkrila, da je število brezdomcev na britanskih ulicah veliko višje, kot so domnevali. Prav tako je pandemija prisilno izselila na ulico več kot 70.000 gospodinjstev, na kar opominja tudi ta razstava.

To ni prvič, da je Adams s fotografijo osvetlil ljudi, ki so potisnjeni na rob. Leta 2013 je s serijo Wounded: The Legacy of War prikazal portrete mladih britanskih vojakov, ki so med spopadi v Iraku in Afganistanu utrpeli poškodbe, ki so jim spremenile življenje.

Kanadski glasbenik Bryan Adams (1959) se je za fotografa izučil sam. Svoje delo je dokumentiral na glasbenih turnejah. Napravil pa je tudi portrete vplivnih ameriških žensk, britanskih pevk in celo britanske kraljice.

Kot še navaja Art Daily, je s fotografskimi knjigami zbiral sredstva za različne namene, denimo za vojne ranjence in za raziskave o raku dojk, tokratni izkupiček z razstave pa bo namenil dobrodelni fundaciji The Bryan Adams Foundation, ki podpira The Big Issue Foundation pri varovanju zdravja, domov in financ prodajalcev časopisa The Big Issue.

Loading...