požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kolo sreče Njena.si

Znani tekmovalec kviza pokvaril slavno Kolo sreče

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Slavni igralec John Malkovich prihaja v Ljubljano

Deli na:
Slavni igralec John Malkovich prihaja v Ljubljano

Presenetljiva vloga za Johna Malkovicha. - Foto: Profimedia

Festival Ljubljana je za letošnji poletni festival, ki bo potekal med junijem in septembrom, že napovedal nekatere znane domače in tuje umetnike. Pridružil se jim bo tudi igralec John Malkovich. Ob letošnji 700. obletnici smrti renesančnega pesnika Danteja Alighierija se bo 7. julija predstavil z monodramo Pekel Johna Malkovicha.

Dantejeva Božanska komedija opisuje potovanje skozi Pekel, Vice in Nebesa, ki naj bi se začelo 25. marca, ob začetku velikonočnega tedna leta 1300. "Kot mozaik človeške narave je še danes aktualno delo, ki se ujema z značajem sodobnega človeka, prepletenega z vrednotami zahodne kulture. Zlasti čas pandemije je človeštvo ponovno prisilil, da se sooči s seboj in vprašanji o svobodni volji, posameznikovi vesti, sodobni družbi, politiki, lastnem in posmrtnem življenju," so zapisali na Festivalu Ljubljana.

Malkovich se bo tokrat sprehodil skozi kroge Pekla, kjer se bo srečal z zgodovinskimi osebnostmi in njihovimi usodami, ki služijo kot metafore za igralčevo sporočilo današnjemu svetu.

Kot napovedujejo organizatorji, se bo med drugim srečal s prešuštniki drugega kroga Pekla. "Izpostavljena bo zgodba Paola Malateste in Francesce da Rimini, ki predstavlja kratek stik med umetnostjo in ljubeznijo, peklensko nevihto, ki preplavi razum. Podobno Odisej, ujet v ognjene zublje, predstavlja vrtinec znanja in neusahljivo željo po znanju. Deveti krog, kjer so v večnem ledu ujeti izdajalci domovine nudi možnost politične refleksije, vpogled v njeno dvoumnost in bratomorilsko naravo ambicije. Predstavljena bo tudi znana zgodba grofa Ugolina, ki jo je že Dante uporabil za metaforo političnih bojev med italijanskimi mestnimi državami ob koncu 13. stoletja," so zapisali organizatorji.


Igralcu se bo ponovno pridružil komorni orkester I Solisti Aquilani, eden najuglednejših italijanskih komornih orkestrov z več kot 50-letno tradicijo. Kot solist ga bo spremljal redni gost Ljubljana Festivala, flavtist in umetniški vodja festivala Emilia Romagna Massimo Mercelli. Njegova virtuoznost je bila vir navdiha številnim sodobnim skladateljem, ki so mu posvetili svoja dela. Glasbo za predstavo je ustvaril Gabriel Prokofjev, vnuk slavnega skladatelja Sergeja Prokofjeva, ki se posveča reinterpretaciji klasične glasbe s primesmi sodobnih glasbenih slogov.

Malkovich je znan po filmih, kot so Cesarstvo sonca Stevena Spielberga, Nevarna razmerja Stephena Frearsa, O miših in ljudeh Garyja Siniseja, Biti John Malkovich Spika Jonzeja, Ripleyjeva igra Liliane Cavan ter Preberi in zažgi bratov Coen. Nazadnje je nastopil v seriji Novi papež Paola Sorrentina, nadaljevanju Mladega papeža, v kateri se z Judom Lawom potegujeta za oblast nad Svetim sedežem.

V zadnjih letih se posveča tudi odrskim postavitvam. Leta 2017 se je na Ljubljana Festivalu predstavil z interpretacijo odlomkov iz romana Grobovi in junaki Ernsta Sabata skupaj z ansamblom I Solisti Aquilani pod taktirko Alviseja Casellatija, violinistko Lano Trotovšek in pianistko Anastasyo Terenkovo.

Za letošnji festival so že napovedani španski pevec Placido Domingo, ruska sopranistka Ana Netrebko, ki bo nastopila z azerbajdžanskim tenoristom Jusifom Ejvazovom, ter argentinska pianistka Martha Argerich.