stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Slavni center Pompidou bo zaradi prenove kar pet let zaprt

Deli na:
Slavni center Pompidou bo zaradi prenove kar pet let zaprt

Center Pompidou v Parizu - Foto: Shutterstock

Pariški center Pompidou, eden vodilnih muzejev sodobne umetnosti na svetu, bo zaradi prenove od leta 2025 zaprt za pet let, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila francoska ministrica za kulturo Rima Abdul Malak.

Center Pompidou hrani dela umetnikov od Pabla Picassa do Vasilija Kandinskega. Lani ga je obiskovalo več kot tri milijone obiskovalcev. Toda njegova prelomna struktura "navznoter ven" arhitektov Richarda Rogersa in Renza Piana, ki prikazuje cevi na zunanji strani, je že utrpela resno obrabo.

Prav tako se center spopada z močno konkurenco novejših pariških galerij, ki sta jih ustvarila mega premožna fundacija Louis Vuitton in milijarder Francois-Henri Pinault.

Francoska ministrica za kulturo je danes povedala, da bo prenova centru Pompidou "omogočila preživetje". Izpostavila je tudi, da je muzej, odkar so ga odprli leta 1977, obiskalo 300 milijonov obiskovalcev.



Prva večja prenova stavbe centre v njegovi zgodovini bo stala 262 milijonov evrov. Med prenovo bodo posodobili požarno varnost, dostop za invalide in opravili splošna popravila. V notranjosti bodo predelali galerijske prostore, uredili nove prostore za mlajše obiskovalce in razširili izjemno priljubljeno javno knjižnico.

Prvotno je bilo načrtovano, da bo prenova potekala od leta 2023 do leta 2027, da bi lahko stavbo ponovno odprli ob njeni 50-letnici, a je po zadnjih načrtih sedaj ne bodo odprli pred letom 2030.

Pompidou si je pred kratkim prizadeval okrepiti svojo blagajno z mednarodnimi posli. Marca je tako podpisal sporazum s Savdsko Arabijo o pomoči pri izgradnji muzeja sodobne umetnosti na območju starodavnega arabskega mesta Al Ula. Prav tako sodeluje s korejsko poslovno skupino Hanwha pri seriji razstav v Seulu, še navaja AFP.