tank, želva, lopa Svet24.si

Foto: Ukrajinci zajeli nenavadno rusko »želvo«

906923_138-naplavinepasjirep1 Svet24.si

Naplavine zasule tlakovan prehod čez Pasji rep

stanislav zore brezje 2023 Necenzurirano

Pridiga nadškofa Zoreta o evtanaziji in ...

luka doncic pf Reporter.si

Dončić, Golob in starleta: popisujemo ozadje ...

televizija navijac Ekipa24.si

Jezni slovenski navijač se je po prejetem zadetku...

poroka-na-prvi-pogled, irena, andrej Njena.si

Preslišana tragedija v eksperimentu Poroka na ...

Celje Ekipa24.si

Razkrivamo: Naslednja okrepitev Celjanov je tukaj!...

Magazin

Slavni center Pompidou bo zaradi prenove kar pet let zaprt

Deli na:
Slavni center Pompidou bo zaradi prenove kar pet let zaprt

Center Pompidou v Parizu - Foto: Shutterstock

Pariški center Pompidou, eden vodilnih muzejev sodobne umetnosti na svetu, bo zaradi prenove od leta 2025 zaprt za pet let, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila francoska ministrica za kulturo Rima Abdul Malak.

Center Pompidou hrani dela umetnikov od Pabla Picassa do Vasilija Kandinskega. Lani ga je obiskovalo več kot tri milijone obiskovalcev. Toda njegova prelomna struktura "navznoter ven" arhitektov Richarda Rogersa in Renza Piana, ki prikazuje cevi na zunanji strani, je že utrpela resno obrabo.

Prav tako se center spopada z močno konkurenco novejših pariških galerij, ki sta jih ustvarila mega premožna fundacija Louis Vuitton in milijarder Francois-Henri Pinault.

Francoska ministrica za kulturo je danes povedala, da bo prenova centru Pompidou "omogočila preživetje". Izpostavila je tudi, da je muzej, odkar so ga odprli leta 1977, obiskalo 300 milijonov obiskovalcev.Prva večja prenova stavbe centre v njegovi zgodovini bo stala 262 milijonov evrov. Med prenovo bodo posodobili požarno varnost, dostop za invalide in opravili splošna popravila. V notranjosti bodo predelali galerijske prostore, uredili nove prostore za mlajše obiskovalce in razširili izjemno priljubljeno javno knjižnico.

Prvotno je bilo načrtovano, da bo prenova potekala od leta 2023 do leta 2027, da bi lahko stavbo ponovno odprli ob njeni 50-letnici, a je po zadnjih načrtih sedaj ne bodo odprli pred letom 2030.

Pompidou si je pred kratkim prizadeval okrepiti svojo blagajno z mednarodnimi posli. Marca je tako podpisal sporazum s Savdsko Arabijo o pomoči pri izgradnji muzeja sodobne umetnosti na območju starodavnega arabskega mesta Al Ula. Prav tako sodeluje s korejsko poslovno skupino Hanwha pri seriji razstav v Seulu, še navaja AFP.