Revija Reporter
Magazin

Siri Golden Ring: plesniva delikatesa iz italijanskih rovov

Gašper Petovar
1 262

18. apr. 2021 20:00 Osveženo: 7:49 / 19. 4. 2021

Deli na:

David Ličen in Kristjan Vidmar s svojim sirom

Primož Lavre

David Ličen in Kristjan Vidmar sta zagotovo vesela, da se danes do podatkov dokopljemo na spletu in ni treba z lopato iti med ciprese, marmor in plastične ikebane. Njuna znamka Golden Ring Cheese brez spleta zagotovo ne bi bila poznana doma in v tujini že prvo leto, če bi pot do njunih sirov vodila čez pokopališča.

Pred desetletji smo v žemlje rinili po večini edamec in ementalec in morda jedli še domačo skuto in kak trikotnik Zdenka sira. Danes je zgodba povsem drugačna. Trgovine ponujajo vse kar poželi srce in proizvedejo države EU v katerih je sir panoga z 20 milijardnimi prihodki. Toda siri iz trgovskih centrov so le del ponudbe. Mnogo sira, ki ga jemo že vsaj 4000 je takega, ki ga na trgovskih policah ni za dobiti. V Reporterju predstavljamo fenomen z vipavskega. Butično sirarno, ki se je odpovedala lokalni tradiciji sirarstva in na podlagi tradicij in postopkov iz tujine z lokalnimi surovinami ustvarila sire, ki do lani sploh niso obstajali.

Kakšen bi bil sir Black Widow brez italijanske vojske na slovenskem in žejnih Italijanov? Bržčas povsem drugačen. Kaj imajo Ducejevi vojaki s sirom, ki je na voljo šele dobro leto? Odgovor v novi številki Reporterja.  V letu dni je tujina ponorela nad izdelki naše butične sirarne. Celo država, ki je druga največja proizvajalka sira na svetu. Kje proizvedejo in kje pojejo največ sira na svetu prav tako razkrijemo v članku v katerem izveste tudi kateri sir ni najboljša izbira k ogrski salami.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24