reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Fantastično prvenstvo nordijcev je velik izziv za Planico 2023

Deli na:
Fantastično prvenstvo nordijcev je velik izziv za Planico 2023

Planica v letu 2020 - Foto: M24

Slovenci se s svetovnega prvenstva v Oberstdorfu domov vračajo kar s šestimi kolajnami, kar je velik izziv za naslednje SP v nordijskih disciplinah, ki ga bo čez dve leti gostila Planica. Skakalni tabor je domov prinesel štiri kolajne, dve sta pripadli tekaškemu, medtem ko kombinatorce čaka še nekaj dela, če želijo ujeti priključek z elito.

Dvotedensko prvenstvo v nemškem Oberstdorfu je bilo za Slovenijo daleč najuspešnejše SP v zgodovini. Zaradi koronske pandemije so sicer manjkali gledalci, vendar so slovenski športniki v en glas zatrjevali, da so si sami pričarali dobro vzdušje. To je bilo gotovo posledica izvrstnih dosežkov, ki so jim prinašali kolajne kot po tekočem traku.

Že prvi tekmovalni dan sta namreč "padli" kar dve. Smučarska tekačica Anamarija Lampič je bila bronasta v sprintu. "Ko sem prišla v cilj, sem bila stoodstotno prepričana, da sem dobila fotofiniš in sem druga. Pa so mi kmalu povedali, da sem bila tretja. No, vseeno, medalja je tu," je prve trenutke po tekmi strnila Lampičeva, ki je tik pred začetkom SP osvojila mali kristalni globus za seštevek sprintov.

Po Petri Majdič je Lampičeva postala druga Slovenka, ki je v teku osvojila posamično medaljo na SP. Nato pa je njen uspeh pozlatila smučarska skakalka Ema Klinec, ki je poskrbela za zgodovinski dosežek.

"Ne morem verjeti! Hvala vsem, ki so verjeli vame. Po finalnem skoku nisem čutila, da bi lahko zmagala. A naredila sem najboljše, kot sem lahko, in uspelo mi je," je povedala novopečena svetovna prvakinja, ki je morala zadnje SP leta 2019 zaradi poškodbe izpustiti. Te ji vso kariero niso prizanašale. A vsakič se je vrnila močnejša in četudi v svetovnem pokalu še nima zmage, je psihično trdnost in znanje pokazala na najpomembnejši tekmi kariere.

Že naslednji dan je bil slovenski tabor bogatejši za novo kolajno, saj so skakalke v postavi Nika Križnar, Špela Rogelj, Urša Bogataj in Ema Klinec po napetem boju le za 1,4 točke zgrešile ekipni naslov. Dan po zgodovinskem dosežku Klinčeve so tako v zbirko odličij dodale srebro.

Konec prvega tedna je bil spet uspešen. Skakalec Anže Lanišek na srednji skakalnici ter tekačici Anamarija Lampič in Eva Urevc na ekipni sprinterski tekmi so osvojili bron. Brez kolajne pa so skakalci presenetljivo ostali na tekmi mešanih ekip, kjer so bili eni glavnih favoritov tudi za zmago.


Lanišek je prišel do uspeha kariere. Čeprav je po tekmi dejal, da s skoki ni zadovoljen, je bil kolajne vesel. "Vsaka medalja pomeni veliko in z medaljo ne moreš biti nezadovoljen. Zelo sem zadovoljen, čeprav ni bilo vse tako, kot bi lahko bilo. A vsaka tekma je tudi šola za naprej," je misli strnil slovenski junak, ki je nato tudi na tekmi mešanih ekip nastopil odlično, a je imel premalo pomoči pri reprezentančnih kolegih Niki Križnar, Boru Pavlovčiču in Emi Klinec. Slovenska četverica je namreč ostala brez kolajne na četrtem mestu.

Do nje pa sta prišli Lampičeva in Urevčeva ter z ekipnim bronom slavili novo slovensko medaljo. "Vsaka medalja šteje, sicer ni zlata, kot se je mogoče pričakovalo. Vzeti je treba tisto, kar je na voljo v danem trenutku in kar smo zmožni tedaj. In mislim, da je bron več kot dovolj. Še enkrat pohvala in zahvala našemu servisu, ves teden dela zelo dobro, neverjetno. Imeli sva res dobre smuči, na tako mehki progi brez njih ne bi bilo te medalje," je dejala nova slovenska tekaška junakinja.

Da slovenski tabor v drugem tednu ni ostal brez kolajne, pa je poskrbela skakalka Nika Križnar. Na premierni tekmi za dekleta na veliki skakalnici je osvojila bron, čeprav je priznala, da so se ji pred finalnim skokom na zaletišču močno tresle noge. "Pred finalom sem bila na vrhu zelo živčna. A končno sem sestavila dva vrhunska skoka. Moram reči, da sem zdržala velik pritisk, naredila super finalni skok, tudi s telemarkom. Na žalost mi je malo zmanjkalo za drugo mesto, a sem zelo vesela, da imam medaljo!" je dejala komaj 20-letna skakalka.

Slovenski skakalni junak Lanišek je imel med prvenstvom spet velike težave s poškodbo hrbta. Na veliki skakalnici je kljub bolečinam, zaradi katerih je prejel dve injekciji, pokazal odličen nastop v finalu, ki ga je z desetega mesta po prvi seriji popeljal na končno peto. Če bi bil zdrav, bi se gotovo spet boril za kolajno. To so si skakalci želeli za konec SP tudi na moštveni tekmi, a so ostali praznih rok na petem mestu.

Peter Prevc, Domen Prevc in Lanišek so svoje delo opravili brez napak, v obeh serijah pa se je zalomilo Cenetu Prevcu. "Težko sprejmem peto mesto s tremi fanti, ki so nastopili zelo dobro, z njimi sem zelo zadovoljen. Anže je bil spet odličen, Domnov drugi skok je bil izjemen, Peter je prav tako oddelal uspešno. Žal pa Cene tokrat ni izpolnil pričakovanj, njegovi skoki so bili v nepravem trenutku slabi. Razočaran sem," je dejal selektor Robert Hrgota.

Lanišek pa SP vseeno zapušča dobre volje: "Zame je bilo to super prvenstvo. Delal sem res super skoke, v žepu imam tudi kolajno. Po tisto, kar sem prišel, s tistim grem tudi domov. Škoda pa, ker mislim, da bi bili lahko na vsaki tekmi še bližje oziroma bi lahko pobrali še kakšno medaljo več."

Skupno so nordijski smučarji osvojili šest kolajn, od tega eno zlato, dve srebrni in tri bronaste, kar bo čez dve leti težko ponoviti, a športniki v en glas obljubljajo, da se bodo pred domačimi navijači borili še za kaj več.