mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Šest tekem, šest porazov in izpad slovenskih hokejistov

Deli na:
Šest tekem, šest porazov in izpad slovenskih hokejistov

Foto: undefined

Slovenska hokejska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu elitne skupine na šesti tekmi doživela še šesti poraz. Slovenija je danes izgubila z ZDA z 1:3 (0:2, 1:0, 0:1), poraz pa pomeni, da je Slovenija že krog pred koncem izpadla v nižji rang tekmovanja.

* Dvorana ČEZ Arena, gledalcev 8200, sodniki: Rantala (Finska), Gofman (Rusija, glavna), Tosenovjan (Češka), Semjonov (Estonija).
* Strelci: 0:1 Nelson (Rilley, Lewis, 5.), 0:2 Nelson (Faulk, Lewis, 17.), 1:2 Mušič (Ograjenšek, Pretnar, 27.), 1:3 Eichel (Nelson, Lewis, 42.).
* Kazenske minute: Slovenija 4, ZDA 6.

Slovenija si je s porazi močno otežila možnost za obstanek na SP, a je do petka ostajal kanček upanja, da bo morda dovolj tudi le ena zmaga. Za tak scenarij bi morala Norveška premagati Dansko, kar pa se ni zgodilo; tako je Sloveniji spet ostala možnost, da sama odloča o svoji usodi, a s pomembno opombo: pri tem je morala dobiti vsaj točko proti ZDA.

Slovenija je na koncu kljub zelo dobri drugi tretjini izgubila in tako nima več možnosti za obstanek, saj jo do rešilnega sedmega mesta ločijo neulovljive štiri točke.

Naloga z ZDA, ki že v osnovi ni lahka, je bila še težja zaradi kazni Robertu Saboliču, ki ga je vodstvo tekmovanja zaradi grobega naleta na prejšnji tekmi za en dvoboj suspendiralo. Selektorju Matjažu Kopitarju se je tako spet podrl sistem peterk, tako da je danes postavo zasnoval povsem na novo. V prvi napad je tako uvrstil Žigo Jegliča, Anžeta Kopitarja in Jana Urbasa, v drugega Žigo Panceta, Roka Tičarja in Jana Muršaka, v tretjega Aleša Mušiča, Kena Ograjenška in Boštjana Goličiča, v četrtem pa so bili Tomaž Razingar, Marcel Rodman in Miha Verlič.

Začetek je stekel po pričakovanjih. Američani so močno napadli in sprožali nevarne strele. Slovenska obramba na čelu z vratarjem Robertom Kristanom je začetne nalete vzdržala, a je nato v peti minuti sam tik ob golu ostal Brock Nelson ter plošček spretno potisnil v mrežo.

Zaostanek pa vseeno ni zmedel Slovencev; počasi so postajali tudi oni nevarnejši, prvi dober strel je proti Connorju Hellebuycku sprožil Pance, pozneje pa so do priložnosti prišli še Kopitar, Pance, Ograjenšek in Muršak.

Kljub ameriški terenski premoči v prvem delu, ZDA so imele tudi igralca več, kjer so se Slovenci dobro ubranili, so Slovenci dolgo lovili rezultat. Slovenija je bila dokaj enakovredna, a le do drugega ameriškega "power-playa", ko so tekmeci po uigrani akciji povedli z 2:0.

V uvodnih minutah nadaljevanja se je Sloveniji ponudilo več lepih priložnosti za znižanje izida. Dvakrat je bil pred golom zelo nevaren Tičar, toda ameriški vratar je ostal nepremagan, prav tako po strelu Urbasa. V 26. minuti pa je bil po lepi podaji izza gola pred vrati sam Pance, meril pa natančno v Hellebuycka.

Vse te zapravljene priložnosti pa so splahnele ob res lepi akciji v 27. minuti: Ograjenšek je z natančno podajo našel Mušiča, ki je ušel Američanom in s strelom pod prečko spet vzbudil kanček upanja.

Ob prvi slovenski številčni prednosti so spet nanizali nekaj obetavnih akcij in strelov, vendar plošček ni hotel v mrežo; ne ob strelih Mušiča, ne Panceta in Mitje Robarja, podobno je bilo ob naslednjem "power-playu", ko je bil za las nenatančen Blaž Gregorc. Slovenci so bili v teh minutah res blizu izenačenja, tudi po strelih so bili boljši od tekmecev, pred iztekom drugega dela so nevarno poskušali še Urbas, Mušič in po lepi podaji Kopitarja še Sabahudin Kovačević, a je na koncu vedno vse ustavil eden najboljših vratarjev na prvenstvu Hellebuyck.

Česar v drugem delu niso zadeli Slovenci, so v tretjem takoj Američani. V prvem napadu so bili Slovenci premalo odločni pred svojim golom in plošček je z enega metra Jack Eichel potisnil v gol.

Dveh golov zaostanka pa Slovenija nato ni mogla več ujeti. ZDA so z zanesljivo igro zadrževale zanje ugoden izid, Slovenci pa so sicer še kazali željo, vendar ni bilo več poleta iz druge tretjine.

Na SP za Slovenijo ostaja samo še ena naloga, ki pa zdaj nima več tekmovalnega pomena. Z Dansko bodo Slovenci igrali v ponedeljek zvečer, vendar imajo Skandinavci neulovljivo prednost pred Slovenijo na predzadnjem mestu v tej skupini.