bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Boleč poraz Slovenije proti Angliji

Deli na:
Boleč poraz Slovenije proti Angliji

Foto: Reuters

Slovenska nogometna reprezentanca je na šesti kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo 2016 v Stožicah izgubila proti Angliji z 2:3 (1:0). Naslednja kvalifikacijska preizkušnja izbrance Srečka Katanca čaka 5. septembra v Švici.

* Stadion Stožice, gledalcev 15.796, sodniki: Mallenco, Cabanero in Rodriguez (vsi Španija).
* Strelci: 1:0 Novaković (37.) 1:1 Wilshere (57.), 1:2 Wilshere (73.), 2:2 Pečnik (84.), 2:3 Rooney (86.).
* Slovenija: Handanović, Brečko, Ilić, Cesar, Jokić, Mertelj, Kurtić (od 79. Lazarević), Iličić (od 60. Birsa), Kampl, Kirm (od 72. Pečnik), Novaković.
* Anglija: Hart, Jones (od 46. Lallana), Gibbs, Henderson, Cahill, Smalling, Wilshere, Delph (od 85. Clyne), Sterling, Rooney, Townsend (od 74. Walcott).
* Rumena kartona: Ilić, Kampl.
* Rdeči karton: /.

Slovenska vrsta je pred očmi številnih eminentnežev, med njimi so bili predsednik države Borut Pahor, ljubljanski župan Zoran Janković, največji slovenski hokejski zvezdnik Anže Kopitar in mnogi drugi, še četrtič izgubila proti angleški vrsti.

Čeprav so Katančevi fantje pokazali borbenost, povedli in pozneje tudi izenačili po zaostanku, pa so bili Angleži večino tekme boljši tekmec in zasluženo zmagali v pravem spektaklu.

To pomeni, da so Otočani na šestih tekmah osvojili maksimalnih 18 točk, Slovenija ostaja pri devetih, kot zanimivost pa velja omeniti, da angleški selektor Roy Hodgson za krmilom angleške vrste ostaja neporažen na kvalifikacijskih tekmah, slavil je na 12, remiziral pa na štirih.

Katanec z začetno postavo ni presenetil. Edino dilemo, ki jo je imel, je bila izbira med Kevinom Kamplom, Josipom Iličićem in Valterjem Birso za dve mesti v zvezni vrsti, na klopi pa je pustil slednjega.

Angleško ofenzivno linijo sta ob kapetanu Waynu Rooneyju sestavljala Raheem Sterling na levi in Andros Townsend na desni strani.

Prav ta je zagrozila že v četrti minuti, ko je Rooney žogo dvignil za slovensko obrambno vrsto, do nje je v kazenskem prostoru prišel Sterling, a jo na slovensko srečo poslal le malce mimo gola. V šesti minuti je po kotu na drugi strani Milivoje Novaković z glavo prav tako meril premalo natančno.

Osem minut pozneje bi lahko angleško terensko premoč kronal Sterling, ko je po lepi Rooneyjevi podaji prišel do strel z roba kazenskega prostora, toda žogo poslal kak meter mimo vratnice.

V 22. minuti je do strela z leve strani kazenskega prostora prišel Rooney, Samir Handanović pa je izvrstno posredoval. V teh trenutkih so Angleži zlahka prehajali skozi slovensko zvezno vrsto, predvsem Sterling in Rooney pa sta povzročala preglavice domači obrambi.

Tri minute pozneje je v dotlej eni redkih slovenskih priložnosti Branko Ilić prišel do strela z glavo na drugi strani, toda preslabo sprožil.

V 35. minuti je od daleč poskusil Townsend, toda Handanović ni imel preveč dela. Zato pa je stadion izbruhnil od veselja v 37. minuti.

Po hitrem slovenskem protinapadu sta lepo kombinirala Iličić in Novaković, prvi je poslal lepo žogo v globino, izkušeni slovenski napadalec je do žoge prišel prej kot neodločni Joe Hart in ga z mojstrskim strelom ukanil.

V drugem polčasu so Angleži nazaj pomaknili Jordana Hendersona, saj je namesto Phila Jonesa vstopil Adam Lallana.

Že v 57. minuti se je znova boljša angleška igra izbrancem Roya Hodgsona le obrestovala, po preveč neodločnem izbijanju in zmedi je žoga prišla na rob kazenskega prostora do Jacka Wilsherja, ki je z visokim strelom premagal nemočnega Handanovića.

Že nekaj trenutkov pozneje je iz bližine malce z desne strani čez gol sprožil Rooney, nato je vajo ponovil še z bolj sredinskega položaja, vse te priložnosti pa so tudi odražale stanje na igrišču.

Slovenska vrsta je delovala zmedeno, zato je Katanec v igro namesto Iličića, poslal Valterja Birso. Kljub temu so Angleži še vedno prevladovali, slovenski selektor pa se je odločil za novo menjavo, Nejc Pečnik je zamenjal Andraža Kirma.

Toda takoj zatem so Angleži izpeljali čudovit napad, ki ga je z izjemnim strelom z 20 metrov v levi zgornji kot slovenskih vrat uspešno končal Wilshere. Toda Slovenci se niso vdali. Po podaji Bojana Jokića z leve strani je s strelom z glavo zadel Pečnik in Stožice vrnil v delirij.

A veselje je bilo kratko, Rooney je namreč s strelom z roba kazenskega prostora v 86. minuti prinesel zmago Angležem.

Sicer pa slovensko-otoški nogometni dvoboj še ni končan. Potem ko so slovenski navijači premagali angleške z 2:0, se bodo v ponedeljek ob 10.00 na ljubljanski Iliriji pomerili še slovenski in britanski poslanci.