favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Sanjski finale v New Yorku

Deli na:
Sanjski finale v New Yorku

Foto: Reuters

V finalu zadnjega letošnjega turnirja za velik slam, odprtega prvenstva ZDA v New Yorku, se bosta pomerila prva nosilca Srb Novak Đoković in Švicar Roger Federer. Oba v polfinalu nista izgubila niza, Đoković je s 6:0, 6:1 in 6:2 premagal branilca naslova Hrvata Marina Čilića, Federer pa je bil s 6:4, 6:3 in 6:1 boljši od rojaka Stana Wawrinke.

Srb se je v New Yorku uvrstil v svoj šesti finale, doslej je zmagal le leta 2011, petkratni zmagovalec Federer pa se je v zaključni dvoboj uvrstil prvič po šestih letih. Doslej ima Švicar 17 zmag za grand slam, Srb pa devet. Rezultat v medsebojnih srečanjih je 21:20 za Federerja, ki je dobil tudi zadnji medsebojni obračun, v zadnjem medsebojnem finalu na največjih turnirjih, na letošnjem Wimbledonu, pa je bil po štirih nizih boljši prvi igralec sveta.

Lanski zmagovalec Čilić še vedno čaka na prvo zmago proti Srbu, tudi tokrat ni imel nobenih možnosti. Ne samo zaradi slabše forme, ampak tudi zaradi poškodbe desnega gležnja, zaradi katere je bilo njegovo gibanje oteženo. Dvoboj je trajal le 85 minut, Hrvat pa je Srbu v tem času vzel le tri igre. Đoković ni potreboval narediti nič spektakularnega, da bi se uvrstil v svoj 18. grand slam finale.

"To je bila zagotovo moja najboljša tekma na turnirju. V pravem času sem bil v pravi formi, jasno pa je, da Marin ni bil stoodstoten, zaradi poškodbe, ki se mu vleče že nekaj časa, ni mogel pokazati tenisa, kot ga zna. Težko se je premikal, delal je napake, z njegove strani je hrabro, da je sploh dokončal dvoboj. Nikoli ni lahko, ko veš, da tekmec ni maksimalno pripravljen, zato sem na to moral čim manj misliti. Držal sem se svojega načrta, videli ste, kako se je končalo," je po zmagi dejal Đoković, ki o tekmecu v finalu ni hotel izgubljati besed.

"Vsi vemo, kdo je Federer. Vsi vemo, kako dober je Roger v trenutkih, ko je to najbolj potrebno. V finalih nikoli ne razočara, nikoli ne odpove, tako da je jasno, da bom imel težko delo. Za zmago bom moral igrati svoj najboljši tenis. Pričakujem, da bo veliko odhajal na mrežo in da bo poskušal skrajšati dvoboj, kolikor se bo dalo," je prepričan Srb.

Federer tekmeca ni tako nadigral kot Srb Hrvata, vseeno pa Wawrinka ni imel prav nobenih možnosti. "Roger je bil vsaj za razred boljši. Igra odlično, menim, da njegova obramba še nikoli ni bila boljša. Če ponovi igro iz najinega obračuna, mu bo tudi Novak težko kos," je bil nad igro tekmeca, s katerim je izgubil že 17. medsebojni dvoboj, navdušen Wawrinka, zmagovalec letošnjega grand slam turnirja v Parizu, kjer je v četrtfinalu rojaka premagal.

Štiriintridesetletni Federer, ki bi lahko postal najstarejši zmagovalec newyorškega turnirja po letu 1970, je po turnirju v Wimbledonu v izjemni formi, dobil je 28 zaporednih nizov, v New Yorku je izgubil le dve igri na svoj servis.

"Igram odličen tenis, čeprav je obdobja težko primerjati med seboj, mogoče celo najboljšega. Tudi v polfinalu sem odlično serviral, storil sem malo napak, udarci so se večinoma končali tam, kjer sem želel. Srečen sem, že prejšnja leta sem trdo delal, da bi se tu vrnil v finale, letos mi je po šestih letih uspelo. Jasno je, da si želim še korak višje, se pa dobro zavedam, da bo zadnji tekmec daleč najtežji. Novak se odlično giba, je odličen atlet, v tem mu ni nihče niti blizu. Samozavesti mre ne primanjkuje, veliko igra iz zadnje linije. Težko ga bo premagati, toda jaz sem pripravljen na izziv," je dejal Švicar, ki je v New Yorku izgubil le en finale, leta 2009 ga je premagal Argentinec Juan Martin del Potro.