Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Valižansko srce večje od belgijskega: Wales v polfinalu EP!

Deli na:
Valižansko srce večje od belgijskega: Wales v polfinalu EP!

Foto: Getty Images

Nogometna reprezentanca Walesa je v drugem četrtfinalu evropskega prvenstva v Franciji v Lillu premagala Belgijo s 3:1 (1:1). V polfinalu, ki bo 6. julija ob 21. uri, se bo pomerila s Portugalsko.

* Stadion Pierre Mauroy, gledalcev 45.
936, sodniki: Skomina, Praprotnik, Vukan (vsi Slovenija).
* Strelci: 0:1 Nainggolan (13.), 1:1 Williams (30.), 2:1 Robson-Kanu (55.), 3:1 Vokes (86.)
* Wales: Hennessey, Chester, Williams, Davies, Gunter, Ramsey (od 90. Collins), Allen, Ledley (od 78. King), Taylor, Bale, Robson-Kanu (od 80. Vokes).
* Belgija: Courtois, Meunier, Alderweireld, Denayer, J. Lukaku (od 75. Mertens), Nainggolan, Witsel, Carrasco (od 46. Fellaini), De Bruyne, Hazard, R. Lukaku (od 83. Batshuayi).
* Rumeni kartoni: Davies, Chester, Gunter, Ramsey; Alderweireld, Fellaini.
* Rdeč karton: /.

Wales ostaja eno najprijetnejših presenečenj letošnjega EP. Z zmago proti drugi reprezentanci sveta Belgiji so Otočani prišli do največjega reprezentančnega uspeha.

Obračun v Lillu je imel tudi nekaj slovenskega pridiha, saj so bili na delu slovenski sodniki Damir Skomina, Jure Praprotnik in Robert Vukan.

Belgijski selektor Marc Wilmots je v primerjavi z zadnjo tekmo opravil tri zamenjave v začetni postavi, dve sta bili nujni, saj se je med poškodovanimi znašel Jan Vertonghen, zaradi kartonov pa ni smel igrati Thomas Vermaelen. Namesto omenjene dvojice je priložnost v obrambi ponudil Jasonu Denayerju in Jordanu Lukakuju, mlajšemu bratu Romeluja Lukakuja. Tretji novinec je bil Yannick Carrasco. Valižanski selektor Chris Coleman je ob Garetha Bala v napad postavil Hala Robsona-Kanuja, na klopi je ostal Sam Vokes.

Uvodni streli Belgijcev in Valižanov niso bili nič kaj nevarni, vsi so leteli mimo ali v blok nasprotne obrambe. Belgija je bila nevarnejši tekmec, prevzela je pobudo in jo kronala v 13. minuti. Takrat je Eden Hazard podal do Radje Nainggolana, ki si je žogo nastavil in s kakšnih 25 metrov z močnim strelom premagal Wayna Hennesseyja.

Sredi polčasa je pobudo prevzel Wales. V 26. minuti se je z obrambo izkazal Thibaut Courtois, ki je ubranil strel Neila Taylorja. Brez moči je bil štiri minute kasneje, ko so Valižani z odliko izkoristili kot. Aaron Ramsey se je izkazal s podajo, kapetan Ashley Williams pa je z glavo izenačil.

V 34. minuti je dolgo časa žogo proti belgijskemu golu peljal Bale, na robu kazenskega prostora streljal, vendar s premalo moči, da bi premagal Hennesseyja.

Belgijci so po vrnitvi na igrišče za drugi polčas hitro prišli do treh, sicer ne posebej nevarnih strelov, Valižani pa so prvega spremenili v zadetek. Izkazal se je Hal Robson-Kanu, ki je v kazenskem prostoru sprejel žogo, z izjemno potezo iz igre vrgel tri tekmece in premagal Courtoisa.

Belgijci so se trudili izpeljati akcijo, s katero bi ogrozili Valižane in izenačili. A v tem niso bili najbolj uspešni, še najbolj nevaren je bil v 74. minuti Marouanne Fellaini, ki je z glavo streljal mimo desne vratnice. V 79. minuti je poizkusil Axel Witsel, ki je z razdalje streljal čez gol.

Pet minut pred koncem je Belgijo na rob obupa pahnil Sam Vokes, ki je v igro vstopil v 80. minuti, ko je zamenjal Robsona-Kanuja. Chris Gunter je podal z desne strani, Vokes pa je z glavo zadel za 3:1.