Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Samsung danes v Sloveniji začenja prodajati Galaxy Note 10

Deli na:
Samsung danes v Sloveniji začenja prodajati Galaxy Note 10

Samsungov Galaxy Note 10 - Foto: Samsung

Samsung bo danes tudi v Sloveniji začel prodajati dva nova pametna telefona iz serije Galaxy Note. Galaxy Note 10 in 10+, za katera že dva tedna zbirajo prednaročila, med drugim prinašata boljšo povezljivost z okoljem Windows in izboljšano pametno pisalo. S ceno se Note 10 znova uvršča v sam vrh ponudbe pametnih telefonov.

Modela 10 in 10+ se navzven najbolj razlikujeta po velikosti. Prvi je z zaslonom diagonale 16 centimetrov nekoliko manjši od predhodne generacije, drugi pa večji in ima z diagonalo 17,27 centimetra največji zaslon med vsemi pametnimi telefoni tega južnokorejska tehnološkega velikana. Debelina telefonov je 7,9 milimetra.

Razlog za dve velikosti je v odzivih uporabnikov; mnogi so želeli manjši telefon, je na predstavitvi v Ljubljani povedal tehnični svetovalec pri Samsung Slovenija Primož Petelinšek.

Ena glavnih novosti je po njegovih besedah boljša povezljivost z okoljem Windows, kar prinaša lažje in hitrejše delo v povezavi z osebnim računalnikom. Priloženo pametno pisalo omogoča nove funkcije.

Note 10 ponuja do 512 gigabajtov pomnilnika, ta pa je dodatno razširljiv s spominsko kartico micro SD kapacitete do enega terabajta. Delovni pomnilnik medtem dosega osem gigabajtov pri Note 10 in 12 gigabajtov pri Note 10+.



Glavna kamera je pri obeh modelih ultra širokokotna z ločljivostjo 16 megapikslov. Vidno polje obsega 123 stopinj, sliko pa je mogoče zmanjšati z 12-megapikselsko širokokotno kamero ali približati z dvakratno optično povečavo 12-megapikselske telefoto kamere.

Zmogljivost baterije je pri modelu Note 10 3500 miliamperskih ur, pri Note 10+ pa 4300 miliamperskih ur. Polnjenje baterije je po Samsungovih zagotovilih hitrejše kot prej; s 30-minutnim napajanjem naj bi baterija zdržala ves dan, na voljo pa je tudi brezžično polnjenje.

Mobilnik omogoča tudi brezžično skupno rabo energije, torej deljenje energije z drugimi napravami. V praksi to denimo pomeni, da brezžične slušalke položimo na hrbtno stran telefona in jih brezžično napolnimo.

Začetna maloprodajna cena bo v Sloveniji 949 evrov za Note 10 in 1099 za Note 10+. Prednaročila so začeli zbirati 8. avgusta, po včerajšnjih ocenah pa jih bodo skupno zbrali med 25 in 30 odstotkov več kot za Note 9.