kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

S TEBOJ LAHKO...: Kako se rojeva muzikal S teboj lahko, 7.del (VIDEO)

Deli na:
S TEBOJ LAHKO...: Kako se rojeva muzikal S teboj lahko, 7.del  (VIDEO)

Foto: Igor Gošte

Muzikal ali mjuzikel je glasbeno-scensko delo, ki se je razvilo iz operete. Za razliko od nje ima lahkotnejšo vsebino, več govorjenih dialogov, več plesa in pevskih točk, ki temeljijo na popularni ali jazzovski glasbi. Tako piše na Wikipediji. No, za eno tako glasbeno-scensko delo pa so poskrbeli zaposleni in uporabniki Varstveno delovnega centra Zasavje (VDC). Mi smo v tej reportaži prikazali, kako nastaja tovrstno delo, ki nosi naslov S teboj lahko.

Potem, ko smo si premierno ogledali  prvo vajo, ki je, to moramo povedati, odlično uspela in jo bomo enkrat drugič v celoti posneli, smo se pogovarjali z avtorico zgodbe in z režiserko Matejo Virant Košak. Povedala nam je, kako je delo nastalo, kakšen pomen ima in še marsikaj zanimivega o svojem delu v VDC. Povedala je tudi, da je lažje pisati takšno delo, besedilo, če si tudi sam del ekipe VDC: "Lažje se istovetiš z njimi."

Še prej nam je direktorica VDC dr. Špela Režun povedala nekaj koristnih informacij o samem projektu S teboj lahko, ki ga izvajajo skupaj z VDC Polž Maribor.

Zgodba govori o dveh medvedih, enega iz Zasavja in drugega iz Štajerske. Takole se vse skupaj začne: "Živel je nekoč  en medved po imenu Ed. Ed je živel v širni deželi Štajerski in njegov oče je bil tam mogočen vladar in mama je bila plesalka v mednarodnem cirkusu. Oba starša sta imela z Edom velike načrte.  Oče je sina vsak dan vodil na obhode po gozdu in ga seznanjal z gozdnimi pravili in prebivalci. Ed se je hitro učil, vendar je vedno za korak zaostajal. Mladi medved se je namreč rodil brez leve šapke. Oče je nejevoljno gledal šepajočega sina in se mnogokrat nanj ujezil, ko ni zmogel tako hiteti."

Potem se zgodba razplete, ko Ed spozna, da na drugem koncu v Zasavju živi medvedka Metka, ki ravno tako nima ene šapke. Del zgodbe gre takole: "Metka je bila medvedka, ki je nekoč v pasti izgubila desno šapo. Živela je sama z mamo v manjši hosti in hrano sta morali deliti z vsemi živalmi. Kadar je bilo hrane premalo je mama medvedka morala na lov v sosednje gozdove. Takrat je Metka ostala sama."



Več vam ne bomo povedali. Le še toliko, da so jima na poti njunega prvega srečanja pridno pomagale druge živali. Tako kot je prav, da nam, ko smo mi v težavah, pomagajo svojci, prijatelji, znanci... Ali pa mi njim, ko so oni v težavah.

V nadaljevanju smo par besed spregovorili še  z zaposlenimi v VDC, ki so seveda tudi del muzikala, torej z Marto Klopčič, s Tjašo Zdovc in Juretom Gačnikom. Najbolj  veseli pa smo bili, ko so pred našo kamero stopili tudi štirje uporabniki VDC, ki imajo v tem glasbeno scenskem delu vsak svojo vlogo: Metka Kotar, Irma Leskovšek, Tadej Koncilja in Mitja Mak.

Za konec povejmo, da boste zagotovo navdušeni, ko si boste lahko muzikal ogledali v živo. Seveda, ko bodo epidemiološke razmere  boljše. Omenimo še, da je glasbo za pesmi napisal Gregor Troha, prav tako je naredil aranžmaje in vse skupaj posnel s pevci in instrumentalisti. Res čudovito.