baunei, navigacija Svet24.si

Navigacija Google Zemljevidi jih pripelje na ...

2_Pero Lovšin Svet24.si

»Naše dobre volje naj se nalezeta tudi politika ...

ženska Dobra karma

Popolna energijska napoved od 19. do 25. 10. 2019

Festival že tradicionalno gosti Zemono Svet24.si

Kdo so sodobni slovenski graščaki in kako ...

colja1 Odkrito.si

Ženske, pogovarjajmo se o spolnosti!

borut4 Njena.si

Borut priznava: 'Maščevanje je uspelo'

ALEŠOVA POT Njena.si

Aleš po operaciji kože pravi suhec

Magazin

Rusija začela preiskavo o komunističnem pokolu carske družine

Deli na:
Rusija začela preiskavo o komunističnem pokolu carske družine

Foto: Wikimedia

Skoraj 100 let po umoru ruskega carja Nikolaja II. so v Rusiji izkopali posmrtne ostanke zadnjega ruskega monarha. Pristojni organi so namreč začeli preiskavo o umoru kraljeve družine 17. novembra 1918, je v sredo po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil predstavnik preiskovalnega odbora Vladimir Markin.

Povod za preiskavo je bila julijska zahteva ruske pravoslavne cerkve, na podlagi katere in v skladu z ukazom ruskega premierja Dmitrija Medvedjeva so nato ustanovili medresorska delovna skupina za vprašanja, povezana s preiskavo in pokopom ostankov nekaterih članov Nikolajeve družine, carjeviča Alekseja in njegove sestre Marije.

Njune ostanke naj bi leta 2007 našli v bližini Jekaterinburga na Uralu in so zdaj v državnem arhivu v Moskvi. Cerkev v pristnost ostankov dvomi, forenzični preiskovalci pa nimajo pomislekov.

V preiskavi bodo tako med drugim po DNK primerjali kosti carja Nikolaja II. in njegove žene Aleksandre Fjodorovne z najdenimi ostanki. Velika kneginja Marija Vladimirovna Romanova, ki je edina potomka ruskega carjeve družine in živi v Madridu, je pobudo pozdravila, je za rusko tiskovno agencijo Interfax povedal odvetnik Romanovih.

Ob prisotnosti cerkvenih predstavnikov so strokovnjaki že v sredo popoldne iz Petropavlovske trdnjave v Peterburgu, kjer je grobnica ruskih carjev, odvzeli potrebne vzorce. Romanove so po oktobrski revoluciji zaprli v Jekaterinburgu na Uralu in jih ubili, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

loading...
Loading...