Sončni mrk Dobra karma

5. junij 2020: začetek sezone mrkov! Kaj to ...

7 Svet24.si

To so najbolje plačani zvezdniki na svetu

marko-perkovic-thompson_pl6 Reporter.si

Hrvaški pevec Thompson bo lahko od Slovenije ...

Bolnišnica jesenice, jeseniška bolnišnica Svet24.si

Okužena medicinska sestra v jeseniški ...

07651X6465 Necenzurirano

Balkanski posli Telekoma brez sankcij za odgovorne...

magnifico Odkrito.si

Kaj Magnifico pravi o Janševem tvitu?

onur-büyüktopçu Njena.si

Tisti usodni poljub: Igralec je postal TV voditelj...

Magazin

Rusija začela preiskavo o komunističnem pokolu carske družine

Deli na:
Rusija začela preiskavo o komunističnem pokolu carske družine

Foto: Wikimedia

Skoraj 100 let po umoru ruskega carja Nikolaja II. so v Rusiji izkopali posmrtne ostanke zadnjega ruskega monarha. Pristojni organi so namreč začeli preiskavo o umoru kraljeve družine 17. novembra 1918, je v sredo po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil predstavnik preiskovalnega odbora Vladimir Markin.

Povod za preiskavo je bila julijska zahteva ruske pravoslavne cerkve, na podlagi katere in v skladu z ukazom ruskega premierja Dmitrija Medvedjeva so nato ustanovili medresorska delovna skupina za vprašanja, povezana s preiskavo in pokopom ostankov nekaterih članov Nikolajeve družine, carjeviča Alekseja in njegove sestre Marije.

Njune ostanke naj bi leta 2007 našli v bližini Jekaterinburga na Uralu in so zdaj v državnem arhivu v Moskvi. Cerkev v pristnost ostankov dvomi, forenzični preiskovalci pa nimajo pomislekov.

V preiskavi bodo tako med drugim po DNK primerjali kosti carja Nikolaja II. in njegove žene Aleksandre Fjodorovne z najdenimi ostanki. Velika kneginja Marija Vladimirovna Romanova, ki je edina potomka ruskega carjeve družine in živi v Madridu, je pobudo pozdravila, je za rusko tiskovno agencijo Interfax povedal odvetnik Romanovih.

Ob prisotnosti cerkvenih predstavnikov so strokovnjaki že v sredo popoldne iz Petropavlovske trdnjave v Peterburgu, kjer je grobnica ruskih carjev, odvzeli potrebne vzorce. Romanove so po oktobrski revoluciji zaprli v Jekaterinburgu na Uralu in jih ubili, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

loading...
Loading...