zakon privlačnosti Dobra karma

Zakon privlačnosti v želeno smer lahko sprožimo...

horoskop Svet24.si

Horoskop za torek, 26. maja

katedrala svobode Reporter.si

Katedrala Svobode: Sprte stranke bivše koalicije ...

Družina Grivec, nov hlev Svet24.si

Na pogorišču je zrasel nov gospodarski objekt

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Razkrivamo: kaj je KPK ugotovila v aferi maketa

petra-roi Odkrito.si

Se žena slovenskega pevca res videva z Donaldom ...

Vesna Šošterič Njena.si

Ljubezen po domače: Vesna Šošterič znova ...

Magazin

Roman In ljubezen tudi Draga Jančarja je najboljša knjiga oktobra po izboru avstrijske ORF

Deli na:
Roman In ljubezen tudi Draga Jančarja je najboljša knjiga oktobra po izboru avstrijske ORF

Foto: Bobo

Pisatelj Drago Jančar se je z romanom In ljubezen tudi uvrstil na vrh oktobrske lestvice najboljših knjig po izboru avstrijske ORF. Z romanom, ki v prevodu nosi naslov Wenn die Liebe ruht, je prehitel madžarsko pisateljico Terezio Mora, ki piše v nemščini in živi v Berlinu, ter mlado dunajsko avtorico Raphaelo Edelbauer.

Terezia Mora se je na drugo mesto uvrstila z delom Auf dem Seil, Raphaela Edelbauer pa z delom Die flüsslicher Land, s katerim je nominirana za nemško in avstrijsko knjižno nagrado, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Roman In ljubezen tudi je Jančar izdal leta 2017 pri Beletrini in leto zatem zanj prejel četrto nagrado kresnik za najboljši roman leta. Kot so zapisali pri založbi, se dogaja v času, ko je svetu zavladalo sovraštvo.

"Med naraščanjem nasilja v okupiranem Mariboru, med uporniki v pohorskih gozdovih, v koncentracijskem taborišču na severu Evrope in med povojnim prevzemanjem oblasti se v štirih poglavjih odvijajo zgodbe ljudi, ki so v tej zgodovinski blodnjavi človeštva nasilniki, žrtve ali oboje hkrati. In ki skušajo ubraniti vsaj vsak svojo ljubezen pred nesmislom zla in porazom človeškega dostojanstva. Toda tudi ljubezen se ob vsej svoji moči skrha in duh utrudi, kot je zapisano v neki Byronovi pesmi, ki jo veliko let po tragičnih dogodkih bere ena od junakinj, ko po naključju vzame v knjigarni knjigo s police."

Pisatelj, dramatik in esejist Jančar je eden najpomembnejših slovenskih pisateljev. Prejel je številne domače in mednarodne književne nagrade, med drugim Prešernovo nagrado in nagrado Prešernovega sklada, evropsko nagrado za kratko prozo, Herderjevo nagrado za literaturo in nagrado Jean Amery za evropsko esejistiko.

loading...
Loading...