Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Roman In ljubezen tudi Draga Jančarja je najboljša knjiga oktobra po izboru avstrijske ORF

Deli na:
Roman In ljubezen tudi Draga Jančarja je najboljša knjiga oktobra po izboru avstrijske ORF

Foto: Bobo

Pisatelj Drago Jančar se je z romanom In ljubezen tudi uvrstil na vrh oktobrske lestvice najboljših knjig po izboru avstrijske ORF. Z romanom, ki v prevodu nosi naslov Wenn die Liebe ruht, je prehitel madžarsko pisateljico Terezio Mora, ki piše v nemščini in živi v Berlinu, ter mlado dunajsko avtorico Raphaelo Edelbauer.

Terezia Mora se je na drugo mesto uvrstila z delom Auf dem Seil, Raphaela Edelbauer pa z delom Die flüsslicher Land, s katerim je nominirana za nemško in avstrijsko knjižno nagrado, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Roman In ljubezen tudi je Jančar izdal leta 2017 pri Beletrini in leto zatem zanj prejel četrto nagrado kresnik za najboljši roman leta. Kot so zapisali pri založbi, se dogaja v času, ko je svetu zavladalo sovraštvo.

"Med naraščanjem nasilja v okupiranem Mariboru, med uporniki v pohorskih gozdovih, v koncentracijskem taborišču na severu Evrope in med povojnim prevzemanjem oblasti se v štirih poglavjih odvijajo zgodbe ljudi, ki so v tej zgodovinski blodnjavi človeštva nasilniki, žrtve ali oboje hkrati. In ki skušajo ubraniti vsaj vsak svojo ljubezen pred nesmislom zla in porazom človeškega dostojanstva. Toda tudi ljubezen se ob vsej svoji moči skrha in duh utrudi, kot je zapisano v neki Byronovi pesmi, ki jo veliko let po tragičnih dogodkih bere ena od junakinj, ko po naključju vzame v knjigarni knjigo s police."

Pisatelj, dramatik in esejist Jančar je eden najpomembnejših slovenskih pisateljev. Prejel je številne domače in mednarodne književne nagrade, med drugim Prešernovo nagrado in nagrado Prešernovega sklada, evropsko nagrado za kratko prozo, Herderjevo nagrado za literaturo in nagrado Jean Amery za evropsko esejistiko.