Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Rokova modrina

Deli na:
Rokova modrina

Predstava Rokova modrina - Foto: Nejc Saje

Na oder slovenskega mladinskega gledališča (SMG) se 17. aprila vrača predstava Rokova modrina, ki bo ob tej priložnosti prirejena tudi za predvajanje na spletu. Besedilo Boštjana Videmška v režiji Matjaža Pograjca je posvečeno preminulemu smučarskemu šampionu Roku Petroviču. V predstavi, ki je bila sicer premierno uprizorjena leta 2015, ga je upodobil Primož Bezjak. Predstava bo na platformi Tretji oder na ogled 17., 20. in 21. aprila ob 20.00.

Matjaž Pograjc s svojimi sodelavci, tokrat preko spleta, postavlja na oder zgodbo enega največjih šampionov slovenskega alpskega smučarja Roka Petroviča: samosvoje, drzno inovativno – tako, kot je smučal Rok. Na življenjsko zgodbo edinega serijskega zmagovalca v zgodovini slovenskega moškega alpskega smučanja se ozira skozi prizmo kafkovsko jalovega boja proti sistemu in izgubljenosti v ideološko-marketinški PR uravnilovki.

Marjan Ogorevc je v gledališkem listu zapisal: »Rokovo sporočilo je, da je treba spoznati svoje potenciale, biti to, kar smo, in se ne preveč resnobno, vendar pa profesionalno ukvarjati s tistim, kar nas veseli. Potem lahko dosegamo popolnost, kot jo razumemo mi na Zemlji, lahko zmagujemo ali pa smo v igri samo zaradi uživanja. Vse pa šteje zgolj kot izkušnja. Ne smemo se navezati na zemeljsko. Ko nam je dovolj, odidemo.«

Vrhunski alpski smučar Petrovič ostaja edini serijski zmagovalec v zgodovini slovenskega alpskega moškega smučanja. V sezoni 1985/86, na vrhuncu smučarske evforije, je v skupnem seštevku slaloma s petimi zmagami osvojil najvišje število točk in za seboj pustil tako Ingemarja Stenmarka kot Bojana Križaja. Preminil je leta 1993, star 27 let, med potapljanjem pri Veli Luki na Korčuli.