duša Dobra karma

Ob smrti bo z vsemi nami samo ena sopotnica ...

grizli-medved_wiki Svet24.si

Medved raztrgal vodiča, kasneje se je pognal še ...

milan kucan Reporter.si

Kučan šokiral z izjavo: »Treba je verjeti ...

boris johnson1 Svet24.si

Boris Johnson obljubil tableto proti covidu

mario-fafangel Necenzurirano

Zakaj je vlado spet zapustil Mario Fafangel

padajoče .. Odkrito.si

Ni več smešno!

Eva in Mihael, Tednik Njena.si

Čustveno: Za dvojčka Satler zbrali že več kot ...

Magazin

Rokova modrina

Deli na:
Rokova modrina

Predstava Rokova modrina - Foto: Nejc Saje

Na oder slovenskega mladinskega gledališča (SMG) se 17. aprila vrača predstava Rokova modrina, ki bo ob tej priložnosti prirejena tudi za predvajanje na spletu. Besedilo Boštjana Videmška v režiji Matjaža Pograjca je posvečeno preminulemu smučarskemu šampionu Roku Petroviču. V predstavi, ki je bila sicer premierno uprizorjena leta 2015, ga je upodobil Primož Bezjak. Predstava bo na platformi Tretji oder na ogled 17., 20. in 21. aprila ob 20.00.

Matjaž Pograjc s svojimi sodelavci, tokrat preko spleta, postavlja na oder zgodbo enega največjih šampionov slovenskega alpskega smučarja Roka Petroviča: samosvoje, drzno inovativno – tako, kot je smučal Rok. Na življenjsko zgodbo edinega serijskega zmagovalca v zgodovini slovenskega moškega alpskega smučanja se ozira skozi prizmo kafkovsko jalovega boja proti sistemu in izgubljenosti v ideološko-marketinški PR uravnilovki.

Marjan Ogorevc je v gledališkem listu zapisal: »Rokovo sporočilo je, da je treba spoznati svoje potenciale, biti to, kar smo, in se ne preveč resnobno, vendar pa profesionalno ukvarjati s tistim, kar nas veseli. Potem lahko dosegamo popolnost, kot jo razumemo mi na Zemlji, lahko zmagujemo ali pa smo v igri samo zaradi uživanja. Vse pa šteje zgolj kot izkušnja. Ne smemo se navezati na zemeljsko. Ko nam je dovolj, odidemo.«

Vrhunski alpski smučar Petrovič ostaja edini serijski zmagovalec v zgodovini slovenskega alpskega moškega smučanja. V sezoni 1985/86, na vrhuncu smučarske evforije, je v skupnem seštevku slaloma s petimi zmagami osvojil najvišje število točk in za seboj pustil tako Ingemarja Stenmarka kot Bojana Križaja. Preminil je leta 1993, star 27 let, med potapljanjem pri Veli Luki na Korčuli.

Loading...